2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb XIX.kerület

Kispesti abszurd: most van lakás, vagy nincs lakás?

Ismét a média nyomása kellett ahhoz, hogy a baloldali városvezetés intézkedjen egy Kispesten élő, kilakoltatás előtt álló családról − írta a kispest.info. Az édesanya egyedül neveli autista, epilepsziás, végbélrákos fiát, és az önkormányzattól kért segítséget, hogy szociális lakáshoz juthassanak.

Korábban elutasították kérelmüket, mondván, nem laknak három éve a kerületben. Később egy tévériportban már azzal indokolták a döntést, hogy nincs kiadható üres lakás, pedig a műsorból is kiderült, hogy van ilyen.


Két lakás is rendelkezésre áll itt

Szlavkovszki Magdolna egyedül neveli 18 éves autista, epilepsziás, végbélrákos fiát. A lakásukat elárverezték, kilakoltatásuk előtt többször is segítséget kértek az önkormányzattól, hogy szociális bérlakásba költözhessenek.

Az RTL Klub riportjában az egyedülálló anyuka elmondta, először azért utasították el a kérelmüket, mert nem élnek három éve Kispesten, de azt már nem ajánlották fel nekik, hogy rendkívüli élethelyzetük miatt hat hónapra átmeneti lakáshoz juthassanak, amihez ez a kitétel nem szükséges. „Vigaszdíjként” 100 ezer forint felajánlást tett Gajda Péter (MSZP) polgármester, mondván: reméli, hogy az egyébként összegyűlt adományokkal együtt meg tudják oldani a lakhatási problémáikat. Az RTL Klubot pedig levélben arról tájékoztatta a szocialista városvezető, hogy az önkormányzatnak 458 szociális bérlakása van a kerületben, de „az önkormányzat nem rendelkezik olyan szabad ingatlannal, amit kiutalhatna” − foglalta össze a tudnivalókat a kispest.info.


Lenne megoldás, vannak üres lakások

Azonban, mint írják, a Corvin körút 4. számú házban két üresen álló önkormányzati ingatlan is található, az egyiket évek óta nem lakják. Minderről a ház gondnoka, Csík Anikó beszélt a Házon kívül című műsorban, és a helyszínen meg is mutatta azokat. Tehát csak ebben a lépcsőházban két üres önkormányzati lakás található, ami, úgy tűnik, cáfolhatja Gajda Péter polgármester azon állítását, hogy nem tudnak segíteni, mert nincs lakás.

Nehéz helyzetben él Magdolna a fiával

Nem ez az első eset, hogy nem segített az önkormányzat. Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP) képviselő felháborítónak tartja, hogy Gajda Péterék egyetlen tollvonással elintéznek olyan ügyeket, amelyekben azonnal lépniük kellene. A képviselőnő már többször is jelezte, hogy az ingatlanokat nem értékesíteni kellene, hanem bérbe adni a rászoruló kispestieknek. Mint azt a képviselőtől megtudtuk, az elmúlt időszakban a Fidesz–KDNP-frakció igyekezett kikérni az önkormányzattól az üres lakások listáját, ez azonban mostanáig nem történt meg.

Kapcsolódó Cikkek