2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb XIV.kerület

Kiss Balázs: Képes vagyok arra, hogy érmet szerezzek a vb-n

A BVSC Zugló 35 éves, világbajnok birkózója, Kiss Balázs legutóbb Minszkben egy sérülés miatt visszalépett a versenyzéstől, de mint elmondta, nincs nagyobb gond, a budapesti világbajnokságra már minden rendben lesz.

Kiss Balázs a 2017-es vb-n legyőzte a francia Melonin Noumonvit és végül bronzérmet szerzett (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

– A jobb térdem fájdult meg, nincs semmi komolyabb probléma. Minszkben azért döntöttünk a visszalépés mellett, mert nem szerettem volna kockáztatni a vébén való indulást – nyilatkozta Kiss, aki Tatán készül a válogatottal. – Az elején könnyített edzéseim voltak, de a héttől belecsapok a lecsóba. Jó formában vagyok, és nem akarom magam agyonterhelni azzal a tudattal, hogy hazai közönség meg elvárás, és a sort lehetne még folytatni. Röviden: nincs bennem megfelelési kényszer.


A 97 kilogrammban induló birkózó szerint az edzőtáborban lévő mezőny kiváló arra, hogy jól felkészüljenek a világbajnokságra.
– Nagyon erős mezőny alakult ki. Hétvégenként ugyan hazamegyünk, de a világbajnokság kezdetéig már Tatán maradunk. Kiegyensúlyozott vagyok, tudom, hogy a lehető legjobb formába kerülök, amikorra szőnyegre kell lépnem. Sokan hozzáteszik a nevem mellé, hogy ő az a sportoló, aki túl van a harmadik ikszen, de ez nem zavar. Arra azonban büszke vagyok, hogy 20 évvel ezelőtt, 15 évesen, az első világbajnokságomon serdülőként vb-aranyat szereztem, és most is képes vagyok arra, hogy érmeket gyűjtsek a világversenyeken – jelentette ki a BVSC birkózója.

A Papp László Sportarénában október 20. és 28. között megrendezendő vb az eddigi nevezések alapján minden idők legnagyobb világbajnoksága lesz a sportágban. Már eddig is több mint 100 ország 900-nál is több versenyzője jelezte részvételi szándékát.


Tősgyökeres zuglói

A 35 éves sportoló eddig csak a BVSC-ben szerepelt. Az 1998-as serdülő világbajnokságon aranyérmes lett, a 2000-es kadett Eb-n első helyen végzett. A következő két évben nem szerzett érmet, de 2002-ben ismét egy világbajnoki aranyérem következett – immár a juniorok között. A felnőttek mezőnyében aztán egy ideig nem jöttek az eredmények: bár a 2004-es főiskolai vb-n második lett, első felnőttérmét 2007-ben sikerült megszereznie: akkor az Eb-n bronzérmes lett. Majd eljött a 2009-es év, amikor is a világ legjobbja lett, azaz aranyérmet szerzett a vb-n. Azóta a 2013-as Eb-n és a 2017-es vb-n harmadik helyezést ért el.

Kapcsolódó Cikkek