2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Szolnok

 Kiss János: Csodálatos világ vesz körül bennünket

Október 3-án nyílt meg Kiss János fotóművész Színek világa című kiállítása a Szandaszőlősi Művelődési Házban. Rengetegen elmentek a megnyitóra, érkeztek vendégek még Budapestről is. A művésszel a kiállított képekről, a fotózásról és a kezdetekről beszélgettünk.

– Mi alapján válogattad ki a kiállításon szereplő képeidet?


A fotókat a kiállítás címéhez hűen, elsősorban a természetfotóimból válogattam. A színek világát jól kifejezi a természet sokszínűsége. Kedvenc képem a meghívón szereplő „Színek világa” című fénykép, melyet Szolnok határában fotóztam és jól kifejezi az őszi táj hangulatát.

Kiss János már gyermekkora óta foglalkozik fotózással

– Mikor kezdett el foglalkoztatni a fényképészet?


Fotós pályafutásom már gyermekkoromban elkezdődött. Az első fényképezőgépem egy egyszerű orosz gép volt, amit nagyon szerettem. Rengeteget fotóztam vele és a képeimet én magam hívtam elő. A szüleim türelmesen nézték, amint elvonulok több órára a sötétkamrába. Tanulmányaimat ennek ellenére nem fotósiskolában kezdtem, hanem műszaki pályán. Mellette folyamatosan tanultam a fotózást. Először autodidakta módon, majd később szakirányú fotósképzésekre, workshopokra jártam. Próbáltam minél jobban elsajátítani ezt a tudományt, művészetet.

– Mi a kedvenc témád, mit szeretsz a leginkább fotózni?

A fotózáson belül érdekel a természet, a táj, az emberek, az állatok és a kultúrák fotózása. Csodálatos világ vesz körül bennünket. A mai napig folyamatosan figyelem a természet folyton megújuló világát. Úgy érzem, feladatom és kötelességem, hogy ezeket az olykor apró vagy nagy csodákat észrevegyem és dokumentáljam, megőrizzem azok számára, akik ezt tovább viszik majd generációról generációra. Fontosnak tartom a hétköznapi élet eseményeinek megörökítését is. Különböző közéleti és társadalmi rendezvények, fesztiválok fotózásával a hiteles tájékoztatást próbálom segíteni.

Budapestről is érkeztek vendégek a kiállításmegnyitóra

– Sokat jársz külföldön is. Került be külföldön készített képed a kiállított darabok közé?

Igen, a képek jelentős részét külföldön készítettem. Mivel utazási irodának is fotózom, sokat utazom más országokba, ezáltal lehetőségem nyílik megismerni más országok, népek, tájait, szokásait. Utazási prospektusokban, kiadványokban szereplő fotóimmal népszerűsíthetem az adott ország szépségét, természeti és kulturális adottságait.

– Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak?

A legnagyobb kihívás számomra az emberek fotózása, azon belül is a portré. Ebben a műfajban az arc kifejezése és a mozdulat meghatározó. Egy jó kép kifejezi a fotós és modell harmóniáját.

– Ki adja a legnagyobb inspirációt a munkád során?

Fotózás terén, témától függően, inspirálnak Szipál Márton, Máté Bence, Eifert János képei.

– Mit üzensz a fotózással ismerkedőknek?

Azt, hogy próbálják meg kifejezésre juttatni önmaguk világát. Merjenek merészet gondolni, más és más perspektívából megközelíteni egy dolgot. Az egyediség jelenti a kiemelkedést.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.