EUR: 333,46 Ft
CHF: 303,80 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Szolnok

 Kiss János: Csodálatos világ vesz körül bennünket

Október 3-án nyílt meg Kiss János fotóművész Színek világa című kiállítása a Szandaszőlősi Művelődési Házban. Rengetegen elmentek a megnyitóra, érkeztek vendégek még Budapestről is. A művésszel a kiállított képekről, a fotózásról és a kezdetekről beszélgettünk.

– Mi alapján válogattad ki a kiállításon szereplő képeidet?


A fotókat a kiállítás címéhez hűen, elsősorban a természetfotóimból válogattam. A színek világát jól kifejezi a természet sokszínűsége. Kedvenc képem a meghívón szereplő „Színek világa” című fénykép, melyet Szolnok határában fotóztam és jól kifejezi az őszi táj hangulatát.

Kiss János már gyermekkora óta foglalkozik fotózással

– Mikor kezdett el foglalkoztatni a fényképészet?


Fotós pályafutásom már gyermekkoromban elkezdődött. Az első fényképezőgépem egy egyszerű orosz gép volt, amit nagyon szerettem. Rengeteget fotóztam vele és a képeimet én magam hívtam elő. A szüleim türelmesen nézték, amint elvonulok több órára a sötétkamrába. Tanulmányaimat ennek ellenére nem fotósiskolában kezdtem, hanem műszaki pályán. Mellette folyamatosan tanultam a fotózást. Először autodidakta módon, majd később szakirányú fotósképzésekre, workshopokra jártam. Próbáltam minél jobban elsajátítani ezt a tudományt, művészetet.

– Mi a kedvenc témád, mit szeretsz a leginkább fotózni?

A fotózáson belül érdekel a természet, a táj, az emberek, az állatok és a kultúrák fotózása. Csodálatos világ vesz körül bennünket. A mai napig folyamatosan figyelem a természet folyton megújuló világát. Úgy érzem, feladatom és kötelességem, hogy ezeket az olykor apró vagy nagy csodákat észrevegyem és dokumentáljam, megőrizzem azok számára, akik ezt tovább viszik majd generációról generációra. Fontosnak tartom a hétköznapi élet eseményeinek megörökítését is. Különböző közéleti és társadalmi rendezvények, fesztiválok fotózásával a hiteles tájékoztatást próbálom segíteni.

Budapestről is érkeztek vendégek a kiállításmegnyitóra

– Sokat jársz külföldön is. Került be külföldön készített képed a kiállított darabok közé?

Igen, a képek jelentős részét külföldön készítettem. Mivel utazási irodának is fotózom, sokat utazom más országokba, ezáltal lehetőségem nyílik megismerni más országok, népek, tájait, szokásait. Utazási prospektusokban, kiadványokban szereplő fotóimmal népszerűsíthetem az adott ország szépségét, természeti és kulturális adottságait.

– Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak?

A legnagyobb kihívás számomra az emberek fotózása, azon belül is a portré. Ebben a műfajban az arc kifejezése és a mozdulat meghatározó. Egy jó kép kifejezi a fotós és modell harmóniáját.

– Ki adja a legnagyobb inspirációt a munkád során?

Fotózás terén, témától függően, inspirálnak Szipál Márton, Máté Bence, Eifert János képei.

– Mit üzensz a fotózással ismerkedőknek?

Azt, hogy próbálják meg kifejezésre juttatni önmaguk világát. Merjenek merészet gondolni, más és más perspektívából megközelíteni egy dolgot. Az egyediség jelenti a kiemelkedést.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.