2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb Zalaegerszeg

Költözhet a Zala Megyei Levéltár

Az elképzelések szerint – az egykori Zóna étterem példájára – a volt Kaffka Margit Leánykollégiumot (egykori Marton Flóra kollégium), amely hosszú évek óta üresen áll, az önkormányzat állami tulajdonba adja, majd az átfogó felújítást követően a levéltárosok vehetnék birtokba a Mártírok út 5. szám alatti közel 3000 négyzetméteres épületet, .

Az első, még egyemeletes épület 1911-ben építették, 1927-ben egy újabb, kétemeletes szárnnyal bővült, majd az elmúlt évtizedekben több funkciót kapott a későbbi kollégium.  Az 1948-as államosítás után 1956-ig a politikai rendőrség, azaz az ÁVH Zala Megyei Osztálya működött az épületben, 1968-ig megmaradt rendőrségi épületnek, ekkor készült el a Balatoni úton a Rendőr-főkapitányság székháza. Egy jelentősebb belső átépítés után 2007-ig leánykollégiumként funkcionált.


A létesítményt – a Magyar Nemzeti Levéltár felvetésére – a városvezetés, a Zóna épületéhez hasonlóan, szeretné újrahasznosítani. Várhatóan az októberi közgyűlés tárgyalja az elképzelést. Ezzel a lépéssel a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára három különböző telephelyről egy színvonalas központi helyre költözhetne, de forrást kell találni arra, hogyan valósítsák meg a körülbelül 1,5 milliárd forint értékű fejlesztést, az épület belső és külső felújítását. – A megvalósulás előnyös lenne a város szempontjából, hiszen ez idáig csak költeni kellett egy kihasználatlan ingatlanra, a projekt segítségével a jövőben megújulhatna, hasznosulhatna – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. A volt Kaffka kollégium épületében korábban kialakított 56-os emlékhely, valamint a 2017 tavaszán megnyílt Büszkeségpont börtönmúzeum továbbra is a Göcseji Múzeum szakmai irányításával működhet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek