EUR: 323,83 Ft
CHF: 288,12 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Korlátozzák a harci kutyák gazdáinak alkoholfogyasztását

Maximális megengedett véralkoholszintet szabott meg a harci kutyák gazdái esetében a bécsi önkormányzat, a szigorú intézkedést az után rendelték el, hogy egy ittas nő rottweiler kutyája halálra mart egy kisgyermeket.

A harci kutyák gazdáinak megengedett véralkoholszintje a gépkocsivezetőkhöz hasonlóan 5 ezrelék lesz, aki megszegi minimum ezer euró pénzbüntetést kap – jelentette be szerdán Gerhard Pürstl, a bécsi rendőrség vezetője és Ulli Sima, az önkormányzat illetékese.


Egy korábbi rendelkezés már kötelezte a harci kutyák tulajdonosait arra, hogy kutyakiképzésen vegyenek részt, és pórázon vezessék kutyájukat vagy szájkosarat adjanak az állatra.

A rendelet ezen részét is tovább szigorították, kötelező lesz mind a póráz, mind a szájkosár használata, és súlyos büntetést szabnak ki arra, aki megszegi. Szájkosár hiánya esetében első alkalommal 200 euró pénzbüntetésre és egy hatórás tréningen való részvételre kötelezik a tulajdonost. A harmadik kihágás esetén pedig két évre elveszik tőle a kutyáját. Ha a kutya megharap valakit, mert nem volt rajta szájkosár, azonnal elveszik őt a gazdájától.

Ulla Sima, az önkormányzat környezetvédelmi részlegének a vezetője hangsúlyozta: minden tőlük telhetőt meg akarnak tenni azért, hogy megvédjék az embereket, különösen a gyermekeket a kutyatámadásoktól a fővárosban.

A rendeletet az után szigorították, hogy szeptemberben meghalt egy egyéves kisfiú, aki nagyszüleivel sétált az osztrák fővárosban, amikor megtámadta őt egy Rottweiler, súlyos koponyasérüléseket okozva neki.

A rendőrség szerint a kutya tulajdonosa erősen ittas volt, még csak közbe sem lépett, hogy elejét vegye a támadásnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

    A kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

    Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

  • Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

    Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

    Az Emmanuel Macron francia államfő által hétfő este bejelentett adóügyi engedmények és minimálbér-emelés, a helyzet kialakulásában való felelősségének beismerése és bocsánatkérése aligha nyugtatják meg az egész társadalmat, a sárgamellényesek egy része továbbra is kész a demonstrációkra, emiatt félő, hogy folytatódnak a gazdaságnak és a társadalomnak is ártó akciók – állapította meg keddi riportjában az AFP hírügynökség.