EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Zalaegerszeg

Kostyál Petra: egy vagány longboardos lány Zalaegerszegről

A legtöbbünk számára valószínűleg kivitelezhetetlennek tűnik, hogy egy száguldó gördeszkán táncoljunk. Pedig ez egy olyannyira létező műfaj, hogy világbajnokságot is tartanak belőle. Kostyál Petra már vérprofi, aki azért táncol és pörög a deszkán, mert véleménye szerint semmihez sem hasonlítható ez a fajta kreatív szabadság.

Magyarországon egyelőre nem volt még longboard freestyle dance verseny, külföldön viszont népszerű a fiatalok körében. A 20 éves Petra, aki végzettsége szerint fotós, a jövőbeni tervei szerint hamarosan ott is megméretteti magát, addig is, amikor csak teheti, négy keréken száguld. Longboardon öt éve állt először, és egy éve annak, hogy táncol is rajta. A fiatal lány tulajdonképpen az irány- és egyensúlyváltás mozdulatába építi bele a tánclépéseket. Ez a különleges sport, a longboard freestyle dance tulajdonképpen a testedzés egy teljesen új formáját teremtette meg, a végeredmény a látvány és a mutatvány kombinációja. Elmondása szerint az első lépéseit magától találta ki, akkoriban még fogalma sem volt arról, hogy létezik ez a műfaj. A mozdulatokat titokban, elbújva gyakorolta, mígnem a profizmus szintjére fejlesztette tudását, majd később, amikor már nyilvánosan, az utcán is felvállalta tehetségét, egyre több  megerősítést kapott. A fiatal tehetség első látványos mutatványa egy briliáns cross step lépés volt, majd hamar eljutott odáig, hogy ma már a műfaj meghatározó arcává vált. Igaz, mindössze 15-en vannak hazánkban, akik ezt a látványsportot professzionális szinten művelik. A táncelemek többségét Petra találta ki, ezek azóta sem láthatók mástól, miközben a lány azt vallja, hogy a technikát sokkal könnyebb elsajátítani, mint az egyéni, vagány, felismerhető stílust kialakítani. A trükkök, a lépések megtanulhatók, csak egyensúlyérzék kell hozzá, ami szerinte fejleszthető, hiszen fontos, hogy a deszkán stabil legyen a test helyzete, a tánchoz viszont már egy vérbeli longboardosnak ki kell mozdulnia a komfortzónájából. Petra nem csak a mozgást és az ezzel járó szabadságot élvezi. Örül mindennek és mindenkinek, akit ez a sport vonzott az életébe, nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is jó pár barátot köszönhet a hobbijának. És hogy meddig táncolhat az ember a deszkáján? Petra szerint nincs korhatár.


Mi az a longboard?

Olyan gördeszka, amely nehezebb, stabilabb, kifejezetten „utazásra”, gurulásra tervezték, ám sokkal gördülékenyebb. A nagyobb, lágyabb, szélesebb kerekek megkönnyítik a közlekedést a változó minőségű talajon. Nem könnyű a használata, de sok gyakorlással, kitartással elsajátítható a műfaj, amire jó lehetőség a Jégcsarnok melletti gördeszkapálya is, de könnyebb megtanulni egy hosszabb, stabilabb útszakaszon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.