EUR: 330,75 Ft
CHF: 302,15 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Székesfehérvár

Különleges köntösben Az ember tragédiája

Madách Imre drámai költeményét Az ember tragédiája 1. címmel mutatja be a Vörösmarty Színház Székesfehérváron, december elsején.

Együtt a csapat, balról a második Szikora János rendező, igazgató Fotó: Vörösmarty Színház

Székesfehérváron 200 évvel ezelőtt kezdődött a magyar nyelvű színjátszás hivatalos pártolása. Akkor alakult meg Fejér megyében a Játékszíni Bizottság, a Pelikán Fogadó 1818-ban kezdte el szolgálni a Székesfehérvári Nemzeti Játék Színi Társulatot. A Vörösmarty Színház kezdeményezésére az „Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért” méltóképpen szeretné megünnepelni az évfordulót. Két évszázados története során a megyeszékhely színjátszását és kulturális életét mindig is az összefogás jellemezte, ha nemes ügyről volt szó. Ezért most a megviselt állapotban lévő Pelikán Kamaraszínház kapujának felújítása érdekében a Vörösmarty Színház társulata a színházszerető polgárokkal összefogva adománygyűjtést indít.


Az évfordulóhoz kapcsolódik a magyar irodalom drámai műfaja egyik legkiemelkedőbb művének, Az ember tragédiájának színre vitele december 1-jén.

„Madách költeménye bibliája a Nemzeti Színháznak, amelyet örökké forgat, amelyből mindig tanul, amelyet sohasem fog teljesen kitanulni” – írta még 1923-ban Hevesi Sándor a Nyugat hasábjain. Nemzeti drámánk ma is a a színházszeretők mindennapi bibliája.


A drámai költeményt a társulat művészeti vezetői, Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba művészeti vezetők és Szikora János igazgató rendhagyó módon közösen viszik színre, vállalkozásuk egyedülálló és hiánypótló.

– Úgy gondoljuk, a magyar színházi életben páratlan esemény lesz a darab, különleges kulturális kaland, amely alkalmat ad magunkba nézni, összegezni a múltunkat, újragondolni a jövőnket – mondta Szikora János rendező.

A darab főhőse, Ádám a teremtés kezdetétől más és más alakban jelenik meg, de alapjában véve ugyanúgy elbukik mindig, gyarló marad minden színben, mint a szintén gyarló Éva. A négy rendezőt az is izgatja, vajon Madách Imre milyennek írná meg Ádámot, Évát és Lucifert az újkori történelemben, hogyan fogalmazná meg, merre vezetné az embert a saját tragédiájában? Éppen ezért négy neves magyar író, Márton László, Tasnádi István, Térey János és Závada Pál „folytatja” a művet, újabb színek megírásával. Az új darabot Az ember tragédiája 2. címmel a 2019/2020-as évadban szintén a társulat művészeti vezetői álmodják színpadra.

Az előadás színre vitelében lényegében a Vörösmarty Színház teljes társulata részt vesz, így látható lesz a darabban többek között Derzsi János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Hirtling István, Juhász Illés, Kádas József, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, Krisztik Csaba, Kuna Károly, Lábodi Ádám, Nagy Péter, Osváth Judit, Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Tűzkő Sándor, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária, Závodszky Noémi. A dramaturgok Perczel Enikő és Tucsni András. A szcenikáért Bátonyi György felel, amelyet különleges kinetikus homokkal valósít meg. A jelmezeket Benedek Mari, Kárpáti Enikő, Sántha Borbála és Berzsenyi Krisztina tervezi.

Érdekes, izgalmas napok várnak a színházra, a teátrum kedvelőire. Izgalmasnak ígérkezik Az ember tragédiája 1., mert aligha a klasszikus előadás vár a nézőkre. Az ember tragédiája 2. meg pláne nem, hiszen Ádám és Éva „tragédiájában” bizonyára napjaink tükrébe nézhetünk…

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.