EUR: 332,36 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Pécs

Lassan cseng le a parlagfűszezon

A tartós éjszakai fagyok beköszöntéig virágzik a parlagfű, ami országos szinten is egyre nagyobb problémát okoz az allergiásoknak. A mezőgazdasági területeken a legnagyobb a fertőzöttség, de az elmúlt évekhez képest valamelyest változott a helyzet, javult a gazdálkodói fegyelem. Ennek ellenére még mindig minden ötödik pécsi ettől szenved. 

Baranyában légi felderítést is bevetnek annak érdekében, hogy kevesebb legyen a parlagfűvel fertőzött terület. Eddig közel száz órát repültek a baranyai polgárőrök, hogy felderítést végezzenek. Összesen 150 ezer hektárt fésültek át a levegőből, de munkájuknak közel sincs vége.


Eddig 150 ezer hektár fésültek át a levegőben

– Bátran jelenthetem, hogy csapataink harcban állnak, és Baranya megyében több mint 3000 polgárőr vesz részt a parlagfű felderítésben is a bűnmegelőzés mellett – mondta Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke. Ennek ellenére az elmúlt egy évtizedben sokkal több a parlagfűvel szennyezett terület.

– Ez annak tudható be, hogy egy nagyon makacs és alkalmazkodóképes növényről beszélünk, és országon belül Baranya sajnos a legfertőzöttebb megyének mondható. Pedig a területtulajdonosok nagy része megteszi a szükséges intézkedéseket – mondta Müllerné dr. Juhos Bernadett, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója.


Tavaly mintegy 150 millió forint büntetést szabott ki a hatóság azokra, akik nem irtották rendesen a parlagfűvel szennyezett területüket.

– Annak ellenére, hogy a parlagfű kiirtásával kapcsolatban Európa egyik legszigorúbb szabályozása van érvényben Magyarországon, van még mit tenni. A jogszabályok betartatását a földhasználóval a hatóság végzi, ezen a területen még fejlődni kell – mondta dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

Magyarországon még mindig 2-2,5 millió ember kínlódik a parlagfű miatt, ami egészen a fagyokig virágzik. Mindez azt jelenti, hogy minden ötödik magyar szenved ettől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.