EUR: 317,13 Ft
CHF: 279,18 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Nyíregyháza

László Lili gyilkosságra készül

Kóbor kutyából skót királynévá avanzsált néhány hónap alatt László Lili, aki október 19-én Lady Macbethként lép színre a Móricz Zsigmond Színház következő premierjén.

A „friss diplomás” művész először a Mirr-Murr kalandjaiban „hozott” teátrumunkba egy Téglagyári Megálló névre hallgató ebet, majd az Asszony asszonynak farkasa című Middleton-darabban jómódú családból származó ifjú feleség lett, ezt követően pedig a Fehér Balázs Benő által rendezett A balek című bohózat „ostromolt” nőjét játszotta.


Csodálatos, hogy ennyire sokféle szerepet élhettem meg itt. Mindegyiket másért szerettem – mondta. – Amikor kiderült, hogy én leszek Lady Macbeth, nagyon megörültem a lehetőségnek, de ahogy közeledett a próbafolyamat, kicsit úrrá lett rajtam a feszültség. Shakespeare művében Macbeth és felesége nagy szerelemben élnek. A hatalom megszerzéséért megölik a királyt, de a lelkiismeret-furdalástól nem szabadulhatnak: a férj hosszabb folyamat eredményeként, a felesége pedig egyik pillanatról a másikra tönkremegy. A Horváth Illés által rendezett előadás kevésbé a hatalmi küzdelemre fókuszál, inkább a kettejük kapcsolatára, eltávolodásukra. Egymásért vállalják a gyilkosságot, de beleroppannak.

László Lili (Fotó: Trifonov Éva)

Mint elmondta, a férjét játszó Nagyidai Gergő robusztus lénye s az ő törékenysége jól kiegészítik egymást. A plakáton látható félelmetes boszorkányok is mutatják, természetfeletti erők munkálkodnak a műben. Az általa játszott asszony nem gonoszkodó, hanem egy megtört lelkű nő, aki roppant érzékeny, kapaszkodik a közös tervbe. A rendező nem a középkorba, hanem az apokalipszis utánra helyezi a történetet. Különleges lesz az előadás látványvilága. Ezután a tervezett utazásáról kérdeztem Lilit, aki elmondta, hogy a premier másnapján indulnak a Közép-Lengyelországban lévő Kielcébe egy fesztiválra. Az Orlai Produkciós Iroda Mi és ők című előadását a párjával, Vilmányi Benett-tel (Terápia, Korhatáros szerelem, Egynyári kaland – szerk.) játsszák. A Fehér Balázs Benő rendezte darab a 2004-es beszláni túszdrámát dolgozta fel két olyan gyermek szemszögéből, aki átélte a szörnyűségeket. Reméli, Nyíregyházán is bemutathatják majd az előadást. Hazatérve Göttinger Pál rendezésében a Balfácánt vacsorára! című vígjátékot próbálják, amelyben a színésznő immár ötödik alkalommal játszik együtt Rák Zoltánnal. Néhány hónap alatt a kutya-macska barátságtól az ellenségeskedésen át eljutnak addig, hogy a komédiában szeretők lesznek.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.