2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Életmód

Le lehet állni a piálással! Tuti, hogy köze van az idő előtti elhalálozáshoz

A hetente négy vagy több alkalommal alkoholt fogyasztók körében 20 százalékkal nagyobb lehet az idő előtti elhalálozás kockázata, mint az ennél ritkábban ivók esetében – derült ki a Washington Egyetem orvosi karának kutatásából.

A tudósok több mint 400 ezer, 18-85 éves ember egészségi és halálozási adatait elemezték.


Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklap aktuális számában bemutatott tanulmányukban a tudósok arra jutottak, hogy egy-két ital elfogyasztása hetente négy vagy ennél több alkalommal az idő előtti halálozás kockázatát 20 százalékkal növelheti meg azokhoz képest, akik hetente legfeljebb három alkalommal fogyasztanak alkoholt. A megnövekedett kockázat minden korcsoportban hasonló volt.

“A 20 százalékos emelkedés jóval nagyobb probléma az idősek esetében, akiknél már eleve nagy a kockázat” – mondta Sarah M. Hartz, az egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.


“Viszonylag kevesen halnak meg a 20-as éveikben, így a 20 százalékos emelkedés kicsi, de mégis jelentős. Ahogy az emberek öregednek, más okok miatt is növekszik a halálozás kockázata, így a 20 százalékos emelkedés 75 éves korban jóval több halált okoz, mint 25 éves korban” – foglalta össze a szakértő.

Véleménye szerint ahogy az orvoslás egyre személyre szabottabb lesz, az orvosok időnként egy-egy ital elfogyasztását javasolhatják azoknak, akiknek családjában előfordultak szívproblémák, de azokban a családokban, ahol rákos megbetegedések voltak, ott az absztinenciát javasolják.

Néhány korábbi tanulmány összefüggést talált a mérsékelt alkoholfogyasztás és a szív- és érrendszer egészségének javulása között. Az új kutatás szerint azonban a potenciális előnyöknél nagyobb súllyal esnek a latba az alkohol előidézte kockázatok.

A tudósok kiértékelték a szívbetegség és a rák kockázatát és arra jutottak, hogy bizonyos esetekben az alkohol csökkentheti a szívvel összefüggő betegségek kockázatát, azonban a rák kockázatát, így az idő előtti halálozás esélyét növeli a napi alkoholfogyasztás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezért hoz tojást a nyuszi

  Tudta? Ezért hoz tojást a nyuszi

  A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az “ünnepek ünnepe”. Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 21-én és 22-én ünneplik a nyugati keresztény egyházak.

 • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

  Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

  A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

 • Eredményes a vastagbélrákszűrés

  Eredményes a vastagbélrákszűrés

  Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.