2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Lelepleződött a Soros-egyetem! Egy puszta közepén álló faház a CEU kampusza – Fotó!

A milliárdos tőzsdespekuláns szorgos kis csatlósai egy elég ócska trükkel próbálják igazolni, hogy a Soros-egyetem (CEU) egy létező amerikai egyetem így joggal adhat amerikai diplomát Magyarországon – írja az Origo.

A magyar kormány gyanúja szerint a CEU az Egyesült Államokban csak egy fiktív kampuszt tart fenn, amit most képek is alátámasztanak. Így az is biztossá vált, hogy a Soros-egyetem valójában Budapesten végzi a hálózat kiképzését. Ha ez valóban így van, törvénytelen volna a működése, hiszen kizárólag magyar egyetemként csak Magyarországon akkreditált képzést nyújthatnának, és ahhoz adhatnának diplomát – írja a lap.


A Origo arra is emlékeztet, hogy a Bard College posztgraduális központjának a létrehozását Soros György első feleségének, Susannek köszönheti. Ő a Bard Graduate Center alapítója és igazgatója. Az egyetem több szálon is kötődik Soroshoz, 2011-ben a Bard College 60 millió dollár támogatást kapott Soros Györgytől. Leon Botstein, a Bard College elnöke évek óta szoros kapcsolatban áll Soros Györggyel, illetve a CEU Igazgatótanácsának is elnöke. Jonathan Becker a Bard rektorhelyettese, valamint a CEU amerikai képzési programjáért felelős igazgató. A CEU – Bard College együttműködés tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy Soros György kötött egy – feltehetőleg színlelt, valódi tartalom nélküli – megállapodást saját magával.

A CEU és a New York állambeli Bard College között 2017. szeptember 8-án jött létre egy együttműködési megállapodás, melynek célja, hogy a CEU kampuszt létesítsen az Egyesült Államokban. A megállapodás szerint a CEU és a Bard College együttműködve, az oklevelet adó programok tantervét, a felvételi követelményeket, valamint a végzettség megszerzésének feltételeit közösen állapítják meg. A CEU honlapján fellelhető információ szerint a Bard College kampuszán mindössze egy akkreditált képzés indult el, amelynek témája az egyenlőtlenségek elemzése.

A Bard College az Annandale-on-Hudson, New York államban lévő kisvárosban található, 400 hektáros területen. Gyakorlatilag a kisváros egészét az egyetem épületei fedik le. Itt kapott helyett a CEU is, a Barringer House-ban.


Íme, a Soros egyetem (CEU) /Fotó: Origo

A CEU a Bard College Állampolgári Szerepvállalásért Központjával (Center for Civic Engagement – CCE) osztozkodik egy kis épületen.

Íme a Soros-egyetem (CEU) anyaintézménye /Fotó: Origo

Ez simán bizonyíthatja azt is, hogy a CEU tényleg nem rendelkezik valós oktatási célokra alkalmas épülettel az Amerikában. A magyar felsőoktatási törvény pedig előírja, hogy az az iskola adhat ki Magyarországon külföldi diplomát, amelyik az anyaországában is végez oktatási tevékenységet. Ez a rendelet pedig minden külföldi egyetemre egyformán vonatkozik – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek