2020. április 05., vasárnap
Vince

Külföld

Lemondott Angela Merkel

Angela Merkel német kancellár tegnap bejelentette, hogy nem indul a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáért a párt decemberi kongresszusán, miután csúfosan leszerepeltek a hétvégi hesseni tartományi választásokon.

Bár korábban Merkel arról beszélt, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztséget nem lehet elválasztani egymástól, most kiderült, hogy az utóbbiról egyelőre nem kíván lemondani. 2021-ben azonban biztosan új kancellárja lesz Németországnak, a politikus ugyanis erre a tisztségre sem jelölteti magát újra. Ezzel lezárul egy korszak.


A némiképp váratlan bejelentés közvetlen előzménye, hogy a vasárnapi hesseni tartományi választásokon lesújtóan szerepelt a bevándorláspárti CDU, az öt évvel korábbi eredményekhez képest tíz százalékot zuhant a népszerűségük, így 27 százalékon állnak. Ez ugyan elegendő ahhoz, hogy a Zöldekkel karöltve folytassák a kormányzást, de ahhoz már kevés volt, hogy Merkel gyengülő pozícióit megerősítse. Jellemző, hogy a voksoláson erősödött a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD).

Az általános vélekedés szerint Merkel vesztét bevándorláspolitikája okozta, a németek nem akarnak több migránst az országukban.


– Vége a Merkel-korszaknak – mondta még a kancellár bejelentése előtt, de már a választási eredmények ismeretében Pócza István, a Századvég vezető elemzője. A szakértő szerint a német sajtóban már akkor arról írtak, hogy végre el kellene kezdeni keresni Merkel utódját, de mivel a politikus minden riválist eltüntetett maga körül, így nehéz lesz a folytatás, a bukása magával ránthatja a pártját is.

Sajtóinformációk szerint Merkel lehetséges utódja a párt élén a CDU eddigi főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer lehet. Angela Merkel 2000 óta tölti be a CDU elnöki tisztségét, és 2005 óta vezeti kancellárként Németországot. Ha kitölti a mandátumát, ő lesz a leghosszabb időn át regnáló kancellár Németország történetében.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek