2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Külföld

Leugrott a tizedikről egy ellenzéki törvényhozó, pártja szerint meggyilkolták

Kizuhant a venezuelai hírszerzés (SEBIN) épületének tizedik emeletéről Fernando Albán ellenzéki önkormányzati képviselő, akit a Nicolás Maduro államfő elleni dróntámadás kapcsán tartóztattak le és őriztek az épületben – közölték hétfőn a venezuelai hatóságok, amelyek szerint a politikus öngyilkosságot követett el. A politikus pártja szerint azonban Albán halálában a hatóságok keze van.

Maduro ellen augusztus elején kísérletek meg merényletet két, robbanóanyaggal felszerelt drónnal. Az államfőnek nem esett baja, és napokkal később az ellenzéket vádolta meg a merényletkísérlettel.


Az 56 éves Albán múlt hét pénteken került rács mögé a SEBIN épületében.

Néstor Reverol belügyminiszter a Twitteren közölte, hogy a politikust éppen a bíróságra akarták vinni, amikor kiugrott az ablakon az épület egyik váróterméből. Reverol hozzátette: Albán ellen külföldi utasításra végrehajtott destabilizációs tevékenység miatt is indítottak nyomozást.


Tarek Saab főügyész azonban azt állította a televízióban sugárzott közleményében, hogy Albán egy mosdó ablakából ugrott ki.

Az ellenzéki Igazságot Először párt, amelynek Albán tagja volt, a kormányt tette felelőssé a történtekért, úgy fogalmazva: “Fernando Albánt meggyilkolta Nicolás Maduro rezsimje”. A párt nem támasztotta alá vádját bizonyítékokkal.

Az ellenzéki párt szerint Albánt a múlt havi New York-i ENSZ-közgyűlésen mondott bírálataiért tették el láb alól. Caracas nem indokolta meg Albán későbbi letartóztatását.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter kedden bekérette Venezuela spanyolországi nagykövetét, Mario Iseát, hogy magyarázatot kérjen tőle Albán halálának körülményeivel kapcsolatosan. A tárcavezető sürgette a venezuelai kormányt, hogy folytasson le “független vizsgálatot, amely gyorsan és pontosan meghatározza” az Albán halálához vezető okokat, továbbá, adott esetben, a felelősök elszámoltatását követelte. A spanyol külügyminisztérium közleménye szerint a venezuelai nagykövet azt mondta Borrellnek, hogy nem rendelkezik több információval ahhoz képest, amit hivatalosan eddig közöltek, de ígéretet tett arra, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja őt, amint megtud valamit az esettel kapcsolatosan.

Albán asszisztense, Mileidy Blanco a Reuters brit hírügynökségnek az mondta: arra kérte Albánt, hogy hagyja el az országot, de ő nem volt hajlandó távozni, mert annyira szerette hazáját.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala jelezte: ki fogja vizsgálni az ügyet legújabb jelentése keretében, amely a venezuelai jogsértésekről fog szólni. A beszámoló megírására a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa kérte fel a főbiztosságot. Ravia Samdaszani, a hivatal szóvivője elmondta, Albán lesz kutatásaik fókuszában. Samdaszani hangsúlyozta, hogy a helyszínen szeretnének nyomozni, és ezt már jelezték a venezuelai hatóságoknak.

“Több elképzelés kering arról, hogy mi is történhetett, hogy öngyilkos lett-e, kilökték-e az ablakból vagy bántalmazták, ezért független és átlátszó nyomozásra van szükség halála körülményeinek felderítéséhez” – húzta alá a szóvivő.

“Albán állami őrizetben volt, ezért az állam felelőssége volt biztonságának, testi épségének és emberi méltóságának garantálása” – mutatott rá.

A venezuelai ellenzéki és jogvédő szervezetek közlése szerint Maduro kormánya több száz politikai foglyot tart fogva hamis vádakkal. Az ENSZ szerint a foglyok kínzással is felérő bánásmódnak vannak kitéve.

A venezuelai hatóságok legalább 30 embert tartóztattak le a dróntámadással összefüggésben. A kormányzat bírálói szerint a merényletkísérletet ürügynek használták politikai ellenfeleik bebörtönzésére. Ezt a kormány tagadja.

Kapcsolódó Cikkek