EUR: 329,95 Ft
CHF: 301,67 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

Lezuhant egy katonai helikopter, sokan meghaltak

Lezuhant az afgán hadsereg egyik helikoptere rossz időjárási viszonyok között szerdán az ország délnyugati részén, a fedélzeten tartózkodó 25 ember – a két pilóta és 23 utas, köztük egy magas rangú katonai parancsnok és a tartományi tanács vezetője – életét vesztette – közölték tartományi illetékesek.

A tartományi tanács egyik tagja, Hair Mohammad Nurzai közölte, hogy az áldozatok között van Farid Ahmad Bahtavar, a 9 tagú tartományi tanács elnöke, Dzsamila Amini, a tanács két női tagjának egyike, valamint Nematullah Halil, a nyugati régió hadtestparancsnok-helyettese.


Bahtavar a tálibellenes harc egyik vezéregyénisége volt a tartományi székhely, Faráh védelmében, amelyet a tálibok májusban megostromoltak.

Naszir Mehri, Faráh tartomány kormányzójának szóvivője, illetve Hair Mohammad Nurzai közölte: két katonai helikopter tartott a szomszédos Herát tartományba, amikor az egyikükkel elvesztették a kapcsolatot, és Anar Dana körzetben hegyes vidéken rossz időjárási körülmények között lezuhant.


Egy tálib szóvivő azt állította, hogy az ő harcosaik lőtték le a gépet.

A tálibok 2001 óta, amióta az Egyesült Államok vezette szövetségesek elűzték őket a hatalomból, a kormány elmozdítására és az iszlám törvénykezés újbóli bevezetésére törekszenek.

Szerda reggel öngyilkos merényletet követtek el a legnagyobb afganisztáni börtön, a kabuli Puli-Sarki mellett. A legfrissebb értesülések szerint legkevesebb hat ember halálát okozták, nyolcan megsebesültek – közölték tisztségviselők. A halottak között három, a sebesültek között négy rendőr van.

Kapcsolódó Cikkek