EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Külföld

Líbia és a szomszédai is elutasítják az EU-s menekültközpontok tervét

Líbia és észak-afrikai szomszédai továbbra sem egyeznek bele, hogy az Európai Unió a területükön menekültközpontokat hozzon létre – közölte Mohammed Táher Sziala líbiai külügyminiszter bécsi hivatalos látogatásán pénteken.

“Ebbe a megoldásba nem egyezik bele egyetlen észak-afrikai ország sem” – hangsúlyozta Sziala a Die Presse című osztrák napilapnak tett nyilatkozatában.


Az Európai Unió vezetői idén júniusban már korábban felvetették az EU külső határain kívül telepített menekültközpontok ötletét, amelyet Líbia és a többi észak-afrikai ország – Marokkó, Tunézia és Algéria – akkor is elutasítottak.

Sziala szerint országában csaknem 30 ezer illegálisan érkezett ember él különböző, erre a célra kialakított táborokban, illetve további 750 ezer Líbia más részein. A táborokban uralkodó körülményeket több nemzetközi szervezet, a többi közt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kritizálta, ezzel kapcsolatban azonban a külügyminiszter azt mondta nyilatkozatában, hogy a fennálló pénzügyi nehézségek miatt nem áll módjukban javítani a helyzeten.


A külügyminiszter, noha elutasította a menekültközpontok tervét, hangsúlyozta, hogy Líbia továbbra is együtt kíván működni az Európai Unióval abban, hogy az észak-afrikai országba illegálisan érkező embereket visszaküldjék oda, ahonnan elindultak.

“Néhány ország azonban, sajnos, nem akarja őket visszafogadni” – tette hozzá Sziala.

Líbia az országot vezető Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követően káoszba süllyedt. Megfelelő határvédelem híján az ország déli határain át gyakorlatilag ellenőrizetlenül érkeznek Líbiába az emberek, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány pedig már régóta szorgalmazza, hogy déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében. Ezzel kapcsolatban Líbia már idén júniusban megállapodást írt alá Szudánnal, Csáddal és Nigerrel.

Arra a kérdésre, hogy Líbia milyen segítséget vár az Európai Uniótól a menekültkérdéssel kapcsolatban, Sziala azt felelte, Líbiának elsősorban helikopterekre, szárazföldi járművekre, drónokra és könnyűfegyverekre van szüksége.

A líbiai helyzet stabilizációjáról legközelebb idén november 12-13-án tartanak konferenciát a szicíliai Palermóban. Ezzel kapcsolatban azonban Sziala szkeptikusan azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy jelentős változást hoznának.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

    Ismét egymásnak estek a képviselők Srí Lankán pénteken, miután a parlament újfent megvonta bizalmát az államfő által október végén sebtében kinevezett Mahinde Radzsapaksze miniszterelnöktől és kormányától az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány eredményeképpen.

  • Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Rekordáron cserélt gazdát David Hockney festménye

    Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie’s aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban.