2020. március 31., kedd
Árpád

Sport

Liu Shaoang mindenkire rávert egy kört az ob-n!

Nem akármilyen csatát hozott a két olimpiai bajnok testvér, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang párharca a rövid pályás országos gyorskorcsolya bajnokságon. Az 1000 méteres döntőben Shaoang 11 ezreddel tudta legyőzni a bátyját, majd jött a szuperdöntő, amelyben a fiatalabb Liu testvér a rajt után rögtön robbantott; mindenki meglepetésére egyszerűen lekörözte az egész mezőnyt, így Shaolin Sándort is.

Liu Shaolin Sándor (b) és testvére, Liu Shaoang nagy csatát vívott az országos döntőben (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

– Próbáltam a legelső körtől felgyorsulni, azt hittem, valaki utánam fog jönni, hogy egy kicsit izgalmasabb legyen a futam. Aztán láttam, hogy senki sem mozdul meg, ezért úgy voltam vele, hogy akkor inkább körbe megyek, és akkor… nem történt semmi igazából – nyilatkozta Liu Shaoang a DIGI Sport híradójának, hozzátéve, hogy „a sebesség és a taktikázás még nem volt annyira komoly”, mint egy világversenyen.


Ha Shaolin Sándor első helyen végez a szuperdöntőben, akkor elhódíthatta volna az összetett bajnoki elsőséget címvédő öccsétől, így viszont idén is Shaoang győzött.
– Elég hátul voltam, nagyon koszos volt a jég, én pedig gondoltam, hogy lazán elkezdjük, egy kicsit mókázunk közben, de Ádó megindult, és nem tudtam észbe kapni időben. Amikor már háromnegyed kört vert ránk, onnan nagyon nehéz visszahozni. Próbáltam megindulni egy kicsit, de láttam, hogy fölösleges, úgyhogy nem fárasztottam magamat – értékelt mosolyogva Liu Shaolin Sándor.

– Úgy utol lehetett volna érni, ha váltva, vezetve utolérjük, de már annyival vezetett, hogy hagytuk, hadd menjen, és inkább a második helyért mentünk inkább már – fogalmazott a szintén MTK-s Varnyú Alex, aki végül a két Liu testvér mögött a szuperdöntőben és az összetett versenyben is egyaránt harmadik lett.


A 23 éves gyorskorcsolyázó – aki szombaton 1500 méteren meg tudta előzni az abban a számban bronzérmes Liu Shaolin Sándort – Knoch Viktor távollétében végleg helyet követelhet magának az olimpiai bajnokok mellett a váltóban.
– Így, hogy most a Viktor nincsen, mert jelenleg szünetel, azt gondolom, hogy mindenképpen benne vagyok a váltóban. Én nagyon-nagyon arra számítok, hogy megyek minden váltóban, ahol lehet, s hogy az edzők is bíznak bennem. Tavaly már szereztem tapasztalatot is ezzel kapcsolatban” – mondta  Varnyú Alex.

A legjobb magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók legközelebb a jövő héten egy hollandiai nemzetközi versenyen mérhetik le a tudásukat.

Kapcsolódó Cikkek