EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Életmód

Magyar is részt vett a Karib-tenger műanyagoktól történő megtisztításában

A szénsavasvíz készítő gépeiről közismert SodaStream radikális lépést tett a PET-palackok miatti mikroműanyag-szennyezéssel szemben. A „Plastic Fighters’ elnevezésű akció keretében a Karib-tengeren található, Roatán-sziget partjait tisztította meg a PET-palackoktól. „A SodaStream akciójában 45 országból, összesen 150 SodaStream vezető vett részt, de az akcióhoz nemzetközi környezetvédő aktivisták, a Plastic Soup Foundation szakértői, valamint több száz általános iskolás gyermek is csatlakozott” – hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream magyarországi termékmenedzsere.

A nyílt tenger megtisztítását egy speciális, „Holy Turtle” –nek ” nevezetett eszközzel hajtották végre. Az ezer láb (kb. 305 méter) hosszú szerkezet két hajó közé kapcsolva gyűjtötte össze a tengervíz felszínén úszó PET-palackokat és műanyag hulladékokat. Az eszközt az olajszennyeződések begyűjtésében nagy tapasztalattal rendelkező floridai ABBCO tervezte meg. A tervezés során nagy gondot fordítottak arra, hogy a megoldás ne jelentsen veszélyt a tengeri élőlényeke.


A SodaStream kezdeményezéséhez a BBC 2017 októberében megjelentetett fotósorozata adott inspirációt. A felvételeken hatalmas, műanyag-hulladékokból, köztük rengeteg PET-palackból összetorlódott úszó sziget volt látható. A megrázó képsorok hatására a SodaStream ügyvezető igazgatója, Daniel Birnbaum úgy döntött, hogy cselekedni kell. „Nem tudjuk összeszedni az összes, Földünket szennyező műanyag-hulladékot, de minden tőlünk telhetőt meg kell tenni az ügy érdekében” – jegyezte meg az akció kapcsán a SodaStream első embere.

És hogy mi lesz a sorsa az összegyűjtött műanyag hulladéknak? A tervek szerint felhasználják egy ismeretterjesztő kiállításhoz, melynek célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak, milyen veszélyt jelentenek a Földre az egyszer használatos műanyagok. „Mihamarabb szükség van ezek használatának csökkentésére, legyen szó a műanyag poharakról, szívószálakról, szatyrokról, vagy PET-palackokról” – hívta fel a figyelmet Daniel Birnbaum.


A Karib-tenger egy részének megtisztítása mellett, a SodaStream csapata Honduras partjainál négynapos szemétszedési akciót hajtott végre. Ezen hét, helyi iskolai diákjai is részt vettek, akiknek környezetvédelmi szakértők interaktív workshopokat is tartottak. A foglalkozások célja az volt, hogy a helyi közösségeken belül is legyenek olyan nagykövetek, akik figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. A meghívott előadók között volt Maria Westerbos, a Plastic Soup Foundation alapítója, Chris Jordan természet fotós, az Elpusztult albatrosz szerzője, valamint Elena Gonzales, a BICCU társalapítója.

Több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba minden évben. Ez nem fog csak úgy magától eltűnni. A műanyag hulladék apró darabokra hullik, veszélyezteti a tengeri élővilágot, végeredményben pedig bekerülhet a táplálék láncba, ami már az embert is fenyegeti, hiszen a feldolgozott élelmiszerekben is feltűnhetnek a mikro műanyagok. Sőt, már édesvízi folyóinkban, például a Tiszában is kimutattak az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikro műanyagot” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina. Hozzátette: Hétköznapi emberként csökkentenünk kell műanyaghulladékainkat! Kerüljük a felesleges csomagolásokat, a PET palackokat, részesítsük előnyben a tartós, természetes anyagokból készült termékeket, a keletkezett hulladékokat pedig szelektáljuk. Legyünk tudatosak életünkben, hiszen a saját hulladékainkkal tesszük tönkre környezetünket és egészségünket. A SodaStream-készülékek és palackok egyszerű megoldást nyújtanak, használatukkal drasztikusan csökkenthető hazánk és a világ műanyagszennyezése.

A SodaStream-ről

A SodaStream a világ első számú otthoni szénsavasító készülék gyártó márkája (mennyiség tekintetében), amelyet a PepsiCo 3,2 milliárd dollárért vásárolt meg (a tranzakció várhatóan 2018 végéig lezárul). A SodaStream lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy másodpercek alatt könnyen átalakítsák a hagyományos csapvizet szódává vagy ízesített üdítőitallá. Becslések szerint évente mintegy 800 millió liter szódát készítenek készülékeik segítségével, így a SodaStream felhasználói közel 500 millió PET-palackkal kevesebb hulladékot termelnek. Ennek köszönhetően a műanyag palackok gyártásával és szállítmányozásával együtt járó környezetterheléstől is megóvják a természetet. A SodaStream termékeivel a környezettudatos választás lehetőségét kínálja vásárlóinak.

Szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, A termékek több mint 80 000 kiskereskedelmi üzletben állnak rendelkezésre 45 országban, gépeit 15 millió háztartásban használják rendszeresen.

A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszön­hetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.

Ha többet szeretne megtudni a SodaStreamről, kövessen minket a Facebookon, a Twitteren, a Pinteresten, az Instagramon és a YouTube-on a www.SodaStream.com és www.sodastream.hu webhelyeken.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.