EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Békéscsaba

Magyar sikerek a Nomád Világjátékokon

A magyar sportolók számos területen érnek el szebbnél szebb sikereket. Így volt ez a közelmúltban megtartott Nomád Világjátékokon is, amiről viszont eddig keveset hallottunk. Pedig történelmi íjászaink (Békés megye számára talán ez a legérdekesebb) és a delegáció többi tagja összesen 12 érmet hozott haza.

A gyulai Lovász Tamás a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakága képviseletében utazott több társával a Kirgizisztánban idén már harmadik alkalommal megrendezett programra. Elmondása alapján 2018-ig ez a sport inkább afféle találkozó, kulturális, hagyományőrző fesztivál volt, a versenyzés ebben az évben kapott szerepet. Magyarországról az íjászok mellett szambósok, birkózók, szkanderosok, bothúzók és lovasíjászok érkeztek. Összesen 36 sportágban 80 ország több mint 2000 versenyzője jelent meg.


Már az első percben látszott, hogy mind a szervezőknek, mind a versenyzőknek bőven tartogat kihívásokat ez a néhány nap. Mivel ekkora tömeget kellett kezelni, mozgatni, minden kicsit lassan haladt. De türelmesek voltak egymással, így az eredmény egy csodás kaland lett. Több helyszínen zajlottak a megmérettetések, ezért a magyarok sem nagyon tudtak szurkolni egymásnak, sőt a többi sportágat sem tudták megnézni, amit mindannyian sajnálnak.

Lovász Tamás a talpas íjászok küldöttségét erősítette, négy számban, a kirgiz, a török, a koreai versenyszámban és a távlövészetben indultak el. Az egyes számokban körülbelül 100-200 versenyző vett részt. A kirgiz számban egy aranyat és egy ezüstöt, a törökben egy ezüstöt, a koreai versenyszámban egy arany- és egy ezüstérmet, a távlövészetben egy arany- és egy bronzérmet, a lovasíjászatban megint egy aranyérmet szereztek a magyar indulók. Tehát a tizenkét éremből nyolcat az íjászok érdemeltek ki.


Minden induló felé elvárás volt, hogy hagyományos eszközöket és öltözetet vigyen magával, azzal versenyezzen. Ennek a magyar delegáció maradéktalanul eleget tett. Érdekes volt látni a rengeteg érdekes íjat és egyéb szerszámot.

Lovász Tamástól azt is megtudtuk, hogy már tervezik a következő világjátékokon való indulást, amit Törökországban rendeznek. A jövőben szeretnék a magyar versenyrendszert is átalakítani, hogy még jobban illeszkedjen ehhez a megmérettetéshez. Országos szinten tehát hatalmas lökést és inspirációt jelentett a hazai íjászoknak a Nomád Világjátékok. Emellett természetesen egy fantasztikus kaland volt, ahol életre szóló kapcsolatok és talán barátságok szövődtek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.