EUR: 320,74 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Magyarország történelmének egyik legfüggetlenebb korszakát éli

Magyarország történelmének egyik legfüggetlenebb korszakát éli, és szabadon, saját természetes érdekei mentén tud szövetségeseket választani – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Lakitelken.

Balogh Csaba A Közép- és Kelet-Európa geopolitikai helyzete a rendszerváltások tükrében című nemzetközi tudományos konferencia megnyitóján kiemelte: Magyarország szuverenitása nem nagyhatalmi ajándék, hanem saját küzdelmének eredménye. Így joggal várható el, hogy mások ne avatkozzanak belügyeinkbe, és ne akarjanak a politikai propaganda eszközeivel nyomást gyakorolni országunkra – tette hozzá.


Az államtitkár rámutatott: a mai kormányzatnak mindent meg kell tennie azért, hogy a jövőben képes legyen az ország a szuverenitását és prosperálását veszélyeztető helyzetek kivédésre. Mindehhez tudatos, jól képzett diplomatákra, erős külügyi apparátusra van szükség – fogalmazott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az elmúlt években 31 helyen nyitott meg vagy nyitott újra teljes értékű magyar külképviseletet. A tárca ezek mellett kezdeményezi a közvetlen képviselet megteremtését más területeken is.


A közigazgatási államtitkár szerint Közép-Európa legfontosabb érdeke saját emancipációjának biztosítása a páneurópai integrációban.

Mint mondta, a nemzetek közötti konfliktusok átitatták történelmünk utóbbi kétszáz évét. A térség megosztottsága mindig is messzemenően összecsengett a nagyhatalmak törekvéseivel és érdekeivel, amelyek előszeretettel aknázták ki a régión belüli konfliktusokat. Ezeket elmélyítve és felerősítve sikeresen akadályozták meg, hogy egy egységes, erős, világszinten is mérvadó Közép-Európával találják szembe magukat.

Balogh Csaba kiemelte, Magyarország a világpolitikának ebben az egyre összetettebbé váló rendszerében, a Szovjetunió összeomlása által hagyott hatalmi vákuumban nyerte vissza függetlenségét. Ekkor indult az a folyamat, amelynek eredményeként az ország ma a közvetlen szomszédjaival békében élő, az integrált Európa szerves részét képező állam. Ezen az úton fontos mérföldkőnek számít 1991, amikor a visegrádi nyilatkozat aláírásával Közép-Európa nemzetei a korábbiaknál szorosabb együttműködésbe fogtak – tette hozzá.

Az elmúlt néhány – pénzügyi, majd migrációs válsággal nehezített – év tapasztalatai azt mutatják, hogy az összeurópai integráció folyamata is akadozik. Az Európai Unió jelenkori kihívásainak fényében egyre inkább utópiának tűnik az európai nemzetek összefogása és integrálása – fogalmazott az államtitkár.

Balogh Csaba hangsúlyozta, a V4-es együttműködés elkerüli a nemzetek felettiség bonyodalmait, az EU-hoz képest kezelhetőbb léptékű egységet képez, nincsenek mesterséges szervezetei, és a hasonló múlttal és fejletséggel rendelkező államok nagyobb erővel képesek az egységes álláspont képviseletére.

Aljakszandr Hajnouszki, Fehéroroszország budapesti nagykövete kiemelte: országát még ma is sokan fehér foltnak tekintik Európa térképén.

Mint, mondta Fehéroroszország “két hatalom között próbál túlélni és megtalálni a sikeres fejlődéséhez szükséges lehetőségeket” úgy, hogy a 20. században több nagy megrázkódtatást élt át. A második világháború, a csernobili atomkatasztrófa vagy a Szovjetunió szétesése jelentősen meghatározták állama további fejlődését – tette hozzá.

A nagykövet szerint a 20. század szenvedései és tragédiái a fehérorosz népet megerősítették, számukra mára a béke és a stabilitás a legalapvetőbb értékek, amelyek mentén sikerült az államiságukat is helyreállítani.

A Lakiteleki Népfőiskolán tartott, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Magyarország részvételével zajló konferencián Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a találkozó feladata megvizsgálni, hogy “mi is történik velünk, Európában élőkkel és körülöttünk”. Azt mondta, nehéz az igazságot pontosan kifejező, a valóságot hűen érzékeltető választ adni, hiszen sokféle forrás áll a rendelkezésre, ezeket kell összeegyeztetni, hogy ne sérüljön az igazság.

A konferenciát szervező, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, Bíró Zoltán közölte: a tanácskozás egyik feladata a párbeszéd elindítása a béke és az észérvek jegyében, a minél szélesebb körű és teljesebb értékű megoldási javaslatok eléréséhez.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket, kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

  • A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    Magyarország vetőmagágazata évente 180-190 milliárd forint értékű árut állít elő, ennek fele közvetlen exportra kerül, emellett az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag feldolgozó- és tárolókapacitás bővítésének van jövője – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén, Budaörsön.