EUR: 321,73 Ft
CHF: 281,89 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

Mártírok, hősök, emberek

1956 emberek írta történelem. Sinkovits Imre színész is ember volt, a történelmileg névtelen tömeg is emberekből állt. Mentek, vonultak, hittek, véleményt nyilvánítottak.

Reggel még a szokott reménytelenséggel indultak munkába, aztán…


…aztán este már nem akaródzott hazamenniük. Történt valami. A szavaknak ereje lett. És ez az erő cselekvéssé változott.

Nem kell itt nagy dologra gondolni. A cselekvés adott esetben nem volt más, mint hogy eltért a mindennapostól. „Nem megyek még haza, mert történik valami”. Akkor, ott, a Magyar Rádió épülete előtt, vagy a Parlamentnél senki nem gondolt arra, hogy évtizedekig elhallgatják tetteiket a történelemkönyvek, hogy aztán a cselekvésük legyen egy új érában a minta, az origó, mindennek az alapja. Emberek voltak, akiket a többi ember összetartott.

Közülük aztán, a forradalom és szabadságharc bukása után, mártírok – akkori nevükön: sötétben bujkáló ellenforradalmárok –, hétköznapi hősök, árulók, spiclik, Kádár-huszárok lettek.

Mert az ember gyarló.

A magyar ember meg – sajnos – hamar feladja. Elbukott, leverték, akkor hagyjuk.

Harminchárom évig hagyták. Krisztusi kor, mondják.

Aztán 1989-ben újra elkezdtek beszélni, visszaemlékezni.

És – mert emberek – közülük lettek újfent a mártírok, hétköznapi hősök, árulók, spiclik. Jól összekeverve, hogy még véletlenül se lehessen tudni: ki is volt valójában a hős és ki az áruló.

De mindez érthető: mert mindannyian emberek voltak.

Ki ilyen, ki olyan.

Kapcsolódó Cikkek

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.

  • Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Az elsőrendű vádlottat 4 év, a másodrendű vádlottat 2 év 10 hónap börtönre ítélte csütörtökön a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék, mert 2011-ben csaknem másfélezer cégtől csaltak ki összesen több mint 40 millió forintot internetes telefonkönyv, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványok készítésére.