2019. október 19., szombat
Nándor

PR

Még könnyebben igényelhet ingyen hitelt energetikai felújításra

Társasházak is kedvező feltételekkel kezdhetik el a fejlesztést.

A tél közeledtével mind többek számára merül fel lakóhelyük energiahatékonyságának kérdése, tekintve a magyarországi lakóingatlanok kedvezőtlen energetikai állapotát. Becslések szerint ma Magyarországon több mint 100 ezer háztartás gondolkodik abban, hogy a rezsiköltségeket csökkentő beruházásba kezd, legyen szó a fűtési rendszer korszerűsítéséről, szigetelésről, nyílászárók cseréjéről, vagy megújuló energiaforrásokat alkalmazó rendszerek – napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk – telepítéséről.


A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2017-ben elindított lakossági energiahatékonysági hitelprogramjában magánszemélyek akár 10 millió, társasházak pedig akár lakásonként 7 millió forint, garantáltan nulla százalék kamattal elérhető kölcsönhöz juthatnak – előbbiek 5, utóbbiak 50 millió forintig fedezet (jelzálogjog bejegyzése) nélkül. Az akár 20 éves futamidő és a futamidő alatt végig fix törlesztőrészlet jó tervezhetőséget biztosít a megújuló energiaforrások kiépítését, illetve lakóhelyük energetikai korszerűsítését tervező tulajdonosok számára. A törlesztőrészlet ráadásul akár alacsonyabb összeget is jelenthet, mint a fejlesztések segítségével megtakarított energiaköltségek. Az ingatlantulajdonosoknak – legyen szó akár családi, akár társasházról – elegendő csupán a tervezett fejlesztési érték tizedének megfelelő önrésszel rendelkezniük.

„A program legfőbb célja, hogy növelje a lakóépületek energiahatékonyságát, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazását a lakosság körében. A program indítása óta közel hatezer ingatlanra vonatkozóan nyújtottak be hitelkérelmet, így az igényelt hitelösszeg hamarosan elérheti a 21 milliárd forintot. A lakossági igények alapján kijelenthetjük, hogy a MFB hitelprogramja 20 ezer család számára nyújthat kivételes lehetőséget otthonaik korszerűsítésére” – fogalmazott Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató.


A hitelprogram az idei évtől még kényelmesebben elérhető, az online felületnek köszönhetően akár otthonról is beadható hitelkérelem. A korábbinál is kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe a felújítási forrást a társasházak és lakószövetkezetek, amelyek alacsonyabb önrésszel és magasabb, biztosíték nélküli hitelösszeggel kalkulálhatnak energetikai felújításaik, bővítéseik tervezésekor.

A Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram továbbra sem tartalmaz rejtett költségeket, például kezelési költséget vagy előtörlesztési díjat. Az igénylőket nem érinti kamat- vagy árfolyamkockázat sem, a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell törleszteniük.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Laci: A szerencséért meg kell dolgozni!

  Nagy Laci: A szerencséért meg kell dolgozni!

  A szerencsét keresni kell – vallja Nagy Laci, aki 22 év élsport után idén májusban vonult vissza. A szorgalmáról és kitartásáról híres kézilabdázó szerint a kemény munka önmagában csak nagyon kevésszer elég a sikerhez, ahhoz ugyanis jó adag szerencse is kell.

 • A közös játéknak nem lehet akadálya

  A közös játéknak nem lehet akadálya

  Óbuda, Veszprém és Miskolc után most a VIII. kerületben adtak át egy olyan játszóteret, ahol ahol az ép és a fogyatékossággal élő gyerekek együtt élvezhetik a játék adta örömöket.

 • Amit biztosan nem tudtál Bryan Adamsről

  Amit biztosan nem tudtál Bryan Adamsről

  Szeptember 28-án világsztárral ünnepli 20. születésnapját a Skandináv lottó. A Hősök terén megrendezésre kerülő ingyenes Szuperkoncerten Bryan Adams lép fel.

 • Ez hihetetlen! Nyertem egy autót!

  Ez hihetetlen! Nyertem egy autót!

  Örömében majd kiugrott a bőréből Gyöngyi, amikor megtudta, hogy a Szerencsejáték Zrt. lottó-különsorsolásán egy autót nyert. Ahogy a nyugdíjas asszony levelében elmesélte, örömében átszaladt a szomszédasszonyhoz, hogy csípje meg, nem álmodik-e.