EUR: 323,80 Ft
CHF: 287,73 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

PR

Még könnyebben igényelhet ingyen hitelt energetikai felújításra

Társasházak is kedvező feltételekkel kezdhetik el a fejlesztést.

A tél közeledtével mind többek számára merül fel lakóhelyük energiahatékonyságának kérdése, tekintve a magyarországi lakóingatlanok kedvezőtlen energetikai állapotát. Becslések szerint ma Magyarországon több mint 100 ezer háztartás gondolkodik abban, hogy a rezsiköltségeket csökkentő beruházásba kezd, legyen szó a fűtési rendszer korszerűsítéséről, szigetelésről, nyílászárók cseréjéről, vagy megújuló energiaforrásokat alkalmazó rendszerek – napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk – telepítéséről.


A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2017-ben elindított lakossági energiahatékonysági hitelprogramjában magánszemélyek akár 10 millió, társasházak pedig akár lakásonként 7 millió forint, garantáltan nulla százalék kamattal elérhető kölcsönhöz juthatnak – előbbiek 5, utóbbiak 50 millió forintig fedezet (jelzálogjog bejegyzése) nélkül. Az akár 20 éves futamidő és a futamidő alatt végig fix törlesztőrészlet jó tervezhetőséget biztosít a megújuló energiaforrások kiépítését, illetve lakóhelyük energetikai korszerűsítését tervező tulajdonosok számára. A törlesztőrészlet ráadásul akár alacsonyabb összeget is jelenthet, mint a fejlesztések segítségével megtakarított energiaköltségek. Az ingatlantulajdonosoknak – legyen szó akár családi, akár társasházról – elegendő csupán a tervezett fejlesztési érték tizedének megfelelő önrésszel rendelkezniük.

„A program legfőbb célja, hogy növelje a lakóépületek energiahatékonyságát, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazását a lakosság körében. A program indítása óta közel hatezer ingatlanra vonatkozóan nyújtottak be hitelkérelmet, így az igényelt hitelösszeg hamarosan elérheti a 21 milliárd forintot. A lakossági igények alapján kijelenthetjük, hogy a MFB hitelprogramja 20 ezer család számára nyújthat kivételes lehetőséget otthonaik korszerűsítésére” – fogalmazott Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató.


A hitelprogram az idei évtől még kényelmesebben elérhető, az online felületnek köszönhetően akár otthonról is beadható hitelkérelem. A korábbinál is kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe a felújítási forrást a társasházak és lakószövetkezetek, amelyek alacsonyabb önrésszel és magasabb, biztosíték nélküli hitelösszeggel kalkulálhatnak energetikai felújításaik, bővítéseik tervezésekor.

A Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram továbbra sem tartalmaz rejtett költségeket, például kezelési költséget vagy előtörlesztési díjat. Az igénylőket nem érinti kamat- vagy árfolyamkockázat sem, a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell törleszteniük.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy nemzet ügye a családtámogatás

  Egy nemzet ügye a családtámogatás

  A magyar jövő a magyar gyermekekben van. A népesedési problémákra nem a migráció, nem a bevándorlók tömeges betelepítése a megoldás, hanem a gyermeket nevelő családok támogatása és a fiatalok gyermekvállalásának elősegítése.

 • Jövőre biztosan malacunk lesz!

  Jövőre biztosan malacunk lesz!

  Ki mondhatja magát igazán a szerencse kegyeltjének? Aki a megfelelő csillagjegyben vagy a kínai horoszkóp szerint a tökéletes évben született?

 • Óriási változások a családpolitikában

  Óriási változások a családpolitikában

  A szocialista–liberális kormányok 2010 előtt elvették a családi adókedvezményt és a családi pótlékot is meg akarták adóztatni. Befagyasztották a lakástámogatásokat és devizahitelekbe kényszerítették a magyar családokat. A Gyurcsány–Bajnai-szövetség megszorító politikájának esett áldozatul a gyes harmadik éve és a 13.