2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Extra

Megcélozzák az Oscar-díjat a magyar dokumentumfilmek

A játékfilmek sikerei mellett méltatlanul kevés szó esik a világszerte hódító magyar dokumentumfilmekről. Szerencsére a közeljövőben egyre több alkotás lesz látható a hazai mozikban, miközben sorra söprik be a fesztiváldíjakat.

/Fotó: MTI/EPA/George Frey

Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmjét – amely elnyerte a Magyar Filmhét
fődíját, valamint jelölést kapott az Európai Filmdíjra is – csaknem 100 országban mutatják be. Novembertől pedig a hazai nézők is megismerhetik a „modern” rabszolgaság körülményeit. De hasonló nemzetközi karriert futhat be Révész Bálint Lipcsében díjazott Nagyi projekt című alkotása.


A sor azonban folytatható: augusztusban például a Szarajevói Filmfesztiválon három magyar dokumentumfilm szerepelt a versenyprogramban (Zurbó Dorottya: Könnyű leckék, Bogdán Árpád: Gettó Balboa, Csuja László: Kilenc hónap háború), utóbbi a zsűri különdíját érdemelte ki. Ezek a filmek hamarosan szintén láthatóak lesznek a magyar közönség számára is.
Egy modern dokumentumfilm igaz történeteket mesél testközelből, valódi hősökkel, lebilincselő témákkal a középpontban. Magyarországon manapság kevés producer vállalja fel az ilyen „realityket”, ezt a szakmát kizárólag elkötelezettségből lehet csinálni (érdekesség, hogy a Nagyi projekt forgatása például hét éven át tartott).

Néhány stúdió és vezetőik, az Éclipse Film (Ugrin Julianna), a Speakeasy project (Józsa László), a Campfilm (László Sára, Gerő Marcell) és az Elf Pictures (Horváth-Szabó Ágnes, Muhi András Pires) úttörő szerepet játszanak, igyekeznek minden fórumon kiállni az egész estés dokumentumfilmek mellett. Eredményeik igazolják, hogy nem hiába, elvégre ezek az alkotások a televízió mellett moziforgalmazásra is alkalmasak.


Kaszás Géza Lovasíjász című filmje a rendszerváltás óta az első dokumentumfilm, amelynek 100 ezernél
több nézője volt a mozikban. Az Ajándék az interneten tudott hasonló nézettséget produkálni. Az ún. kreatív dokumentumfilmek közül a Káin gyermekei (Gerő Marcell rendezésében) az A kategóriás San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be játékfilmes versenyben, az Ultra (Simonyi Balázs alkotása) pedig a tízezres álomhatárt ostromolta a mozikban.

A Magyar Nemzeti Filmalap és az MTVA Mecenatúra támogatásának köszönhetően tucatjával forgatnak a fiatal alkotók izgalmas témákról. Csak néhány példa: Hörcher Gábor új filmje egy pornófilmes pár mindennapjait mutatja be, Kálmán Mátyás pedig a Fortuna vendégeiben hajléktalan lottónyerteseket követte négy éven át. Nemes Anna a női testépítők ismeretlen világába vezeti el a nézőket, míg Oláh Judit Tábor című terve szexuális visszaélésekről, manipulációkról beszél egy nyári tábor kulisszái közt. Révész Bálint egy 16 éves avantgárd művésszel készíti legújabb kreatív doksiját. Zurbó Dorottyától ősszel a Monostor gyermekei mellett a Könnyű leckék is látható lesz a mozikban. Muhi András Pires Magyar csapat című filmjét több mint egymillióan látták már a televízióban és online. Következő projektje pedig, az Egy Mindenkiért Szilágyi Áron kardvívó négy évét dolgozza fel a rióitól a tokiói olimpiáig.

A magyar dokufilmesek termelése tehát nem áll meg a jövőben sem. Sőt a fiatal generáció tagjai megfogadták, hogy a következő öt évben utol akarják érni a játékfilmeseket, és az Oscar-díjat veszik célba.

Így legyen!

Kapcsolódó Cikkek

 • Napi 40 ezret költött Curtis drogra

  Napi 40 ezret költött Curtis drogra

  Curtis úgy döntött végleg leszámol a démonjaival és bevonul a rehabra. A magyar sztárvilágban többen vannak, akik megjárták a drogpoklot,  de sikerült felállniuk a padlóról és azóta sikert sikerre halmoznak.

 • Gór Nagy Mária még nem látta újszülött unokáját

  Gór Nagy Mária még nem látta újszülött unokáját

  Megszületett Gór Nagy Mária negyedik unokája. A színésznő elsírta magát, mikor megtudta, hogy kisebbik fia, András édesapa lett, bár a rengeteg teendő mellett még nem volt ideje meglátogatni a család legújabb tagját.

 • Saját apját perelte be Rihanna

  Saját apját perelte be Rihanna

  Egyre népszerűbb Rihanna saját divatmárkája, a Fenty. A cégnév az énekesnő teljes nevéből, a Robyn Rihanna Fentyből származik, és nemrég édesapja, Ronald Fenty is indított egy vállalkozást ezzel a névvel.