EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,65 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Extra

Megcélozzák az Oscar-díjat a magyar dokumentumfilmek

A játékfilmek sikerei mellett méltatlanul kevés szó esik a világszerte hódító magyar dokumentumfilmekről. Szerencsére a közeljövőben egyre több alkotás lesz látható a hazai mozikban, miközben sorra söprik be a fesztiváldíjakat.

/Fotó: MTI/EPA/George Frey

Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című dokumentumfilmjét – amely elnyerte a Magyar Filmhét
fődíját, valamint jelölést kapott az Európai Filmdíjra is – csaknem 100 országban mutatják be. Novembertől pedig a hazai nézők is megismerhetik a „modern” rabszolgaság körülményeit. De hasonló nemzetközi karriert futhat be Révész Bálint Lipcsében díjazott Nagyi projekt című alkotása.


A sor azonban folytatható: augusztusban például a Szarajevói Filmfesztiválon három magyar dokumentumfilm szerepelt a versenyprogramban (Zurbó Dorottya: Könnyű leckék, Bogdán Árpád: Gettó Balboa, Csuja László: Kilenc hónap háború), utóbbi a zsűri különdíját érdemelte ki. Ezek a filmek hamarosan szintén láthatóak lesznek a magyar közönség számára is.
Egy modern dokumentumfilm igaz történeteket mesél testközelből, valódi hősökkel, lebilincselő témákkal a középpontban. Magyarországon manapság kevés producer vállalja fel az ilyen „realityket”, ezt a szakmát kizárólag elkötelezettségből lehet csinálni (érdekesség, hogy a Nagyi projekt forgatása például hét éven át tartott).

Néhány stúdió és vezetőik, az Éclipse Film (Ugrin Julianna), a Speakeasy project (Józsa László), a Campfilm (László Sára, Gerő Marcell) és az Elf Pictures (Horváth-Szabó Ágnes, Muhi András Pires) úttörő szerepet játszanak, igyekeznek minden fórumon kiállni az egész estés dokumentumfilmek mellett. Eredményeik igazolják, hogy nem hiába, elvégre ezek az alkotások a televízió mellett moziforgalmazásra is alkalmasak.


Kaszás Géza Lovasíjász című filmje a rendszerváltás óta az első dokumentumfilm, amelynek 100 ezernél
több nézője volt a mozikban. Az Ajándék az interneten tudott hasonló nézettséget produkálni. Az ún. kreatív dokumentumfilmek közül a Káin gyermekei (Gerő Marcell rendezésében) az A kategóriás San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be játékfilmes versenyben, az Ultra (Simonyi Balázs alkotása) pedig a tízezres álomhatárt ostromolta a mozikban.

A Magyar Nemzeti Filmalap és az MTVA Mecenatúra támogatásának köszönhetően tucatjával forgatnak a fiatal alkotók izgalmas témákról. Csak néhány példa: Hörcher Gábor új filmje egy pornófilmes pár mindennapjait mutatja be, Kálmán Mátyás pedig a Fortuna vendégeiben hajléktalan lottónyerteseket követte négy éven át. Nemes Anna a női testépítők ismeretlen világába vezeti el a nézőket, míg Oláh Judit Tábor című terve szexuális visszaélésekről, manipulációkról beszél egy nyári tábor kulisszái közt. Révész Bálint egy 16 éves avantgárd művésszel készíti legújabb kreatív doksiját. Zurbó Dorottyától ősszel a Monostor gyermekei mellett a Könnyű leckék is látható lesz a mozikban. Muhi András Pires Magyar csapat című filmjét több mint egymillióan látták már a televízióban és online. Következő projektje pedig, az Egy Mindenkiért Szilágyi Áron kardvívó négy évét dolgozza fel a rióitól a tokiói olimpiáig.

A magyar dokufilmesek termelése tehát nem áll meg a jövőben sem. Sőt a fiatal generáció tagjai megfogadták, hogy a következő öt évben utol akarják érni a játékfilmeseket, és az Oscar-díjat veszik célba.

Így legyen!

Kapcsolódó Cikkek

  • Lakásra és esküvőre költi nyereményét az Exatlon győztese

    Lakásra és esküvőre költi nyereményét az Exatlon győztese

    Véget ért a hónapok óta tartó kemény küzdelem a TV2 Exatlon Hungaryben. A győztes, Huszti Kata kemény heteken van túl, egyszer már kiesett a versenyből, a sorsnak köszönhetően azonban ő vihette haza a 20 milliós főnyereményt, amit lakásfelújításra, esküvőre és utazásra költ majd.

  • Dér Henit kitagadta az édesapja

    Dér Henit kitagadta az édesapja

    Dér Henit édesapja fiúnak várta, ezt pedig éreztette is vele. Az énekesnő egész életében szeretett volna neki megfelelni, de minden igyekezete ellenére apja kitagadta mikor jelentkezett a Megasztárba.