EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Megemeli a kormány az ápolási díjat

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön. A jövő évi költségvetésben erre a célra 15 milliárd forintot szánnak.

Szerdán döntött arról a kormány, hogy azoknál a családoknál, akiknél tartósan beteg, illetve önellátásra képtelen gyermek él, és a szülők gondoskodnak róla, gyermekápolási díjat vezetnek be. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a döntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével. Kiemelte: ez az összeg a mostani háromszorosát jelenti.


– Az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re, három lépésben ezen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét – fogalmazott. Hozzátette, hogy azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.

Összesen 50 ezer családot érint a döntés, ezek közül 17 ezerben van önellátásra képtelen beteg gyermek. Az intézkedésre a jövő évi költségvetésben 15 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kapcsolódó Cikkek