2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Megemeli a kormány az ápolási díjat

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön. A jövő évi költségvetésben erre a célra 15 milliárd forintot szánnak.

Szerdán döntött arról a kormány, hogy azoknál a családoknál, akiknél tartósan beteg, illetve önellátásra képtelen gyermek él, és a szülők gondoskodnak róla, gyermekápolási díjat vezetnek be. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a döntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével. Kiemelte: ez az összeg a mostani háromszorosát jelenti.


– Az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re, három lépésben ezen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét – fogalmazott. Hozzátette, hogy azon családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.

Összesen 50 ezer családot érint a döntés, ezek közül 17 ezerben van önellátásra képtelen beteg gyermek. Az intézkedésre a jövő évi költségvetésben 15 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gránátot találtak Lánchídnál!

  Gránátot találtak Lánchídnál!

  Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

 • Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  Országos közlekedésbiztonsági kampány: “Látni és látszani”

  A látás és a láthatóság fontosságára figyelmeztető országos közlekedésbiztonsági kampány indult szerdán; a részt vevő gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át autójuk világító berendezéseit, gumiabroncsait és ellenőriztethetik a látásukat.

 • Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  Orbán: Harcban állunk, de jól állunk

  “Harcban állunk, de jól állunk” – fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Néppárt csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak a migráció és a határvédelemmel kapcsolatos kérdésre.