EUR: 317,03 Ft
CHF: 279,46 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Külföld

Megérkezett Észak-Koreába az amerikai külügyminiszter

Megérkezett az észak-koreai fővárosba, Phenjanba vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy találkozzon az ázsiai ország vezetőjével, Kim Dzsong Unnal.

Az amerikai tárcavezető Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter meghívására érkezett az országba. Pompeo a Koreai-félsziget atommentesítéséről tárgyal Kimmel, majd még a nap folyamán Szöulba utazik, ahol tájékoztatja Mun Dzse In dél-koreai elnököt és Kang Kjung Va külügyminisztert phenjani látogatása eredményeiről.


Az amerikai külügyminiszter előző nap Abe Sindzó japán kormányfővel és Kono Taro külügyminiszterrel találkozott. Pompeo hétfőn továbbutazik Pekingbe, ahol kínai tisztségviselőkkel folytat megbeszélést.

A tárcavezető immár negyedszer keresi fel Észak-Koreát, miközben Washington és Phenjan megpróbálja kimozdítani a holtpontról az elakadt lefegyverzési tárgyalásokat.


Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésén mondott beszédében bírálta az Egyesült Államokat, amiért szerinte nem bízik Phenjan atomfegyver-mentesítési programjában. Leszögezte, hogy a bizalom hiánya miatt “szó sem lehet arról, hogy elsőként és egyoldalúan lefegyverezzük magunkat”.

“A feleknek meg kell tanulniuk bízni egymásban, hogy végig tudjanak menni az úton” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter is, mielőtt útnak indult volna Ázsiába.

Pompeo elmondta, hogy igyekszik előkészíteni a következő csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un között.

“Reméljük, hogy – még ha nem is jutunk dűlőre – közelebb kerülünk a találkozó helyszínének és időpontjának meghatározásához” – bizakodott.

Trump és Kim első csúcstalálkozójára június 12-én került sor Szingapúrban. Ennek végén közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben Észak-Korea elkötelezte magát a teljes atomfegyver-mentesítés mellett, az Egyesült Államok pedig cserében vállalta, hogy biztonsági garanciákat nyújt az ázsiai országnak. A dokumentum részletekbe menően nem taglalta, hogy mindez miként valósul meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: Magyar képviseletet nyitunk Izraelben – Videó!

  Orbán: Magyar képviseletet nyitunk Izraelben – Videó!

  Mint arról már beszámoltunk, külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben tett diplomáciai látogatása során.

 • Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok

  Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok

  Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok, ennek egyik legutóbbi példája, hogy a magyar kormány hiteléből felépülő vízügyi létesítmények közel félmillió ember vízellátását fogják biztosítani Indonéziában – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek telefonon adott interjújában.

 • Újabb nők térnének haza, akik korábban az Iszlám Állam tagjai voltak

  Újabb nők térnének haza, akik korábban az Iszlám Állam tagjai voltak

  Egy 22 éves szarajevói nő levélben fordult a bosznia-hercegovinai hatóságokhoz, és azt kérte, hogy két másik nőtársával és kiskorú gyermekeikkel együtt hazatérhessenek Boszniába; elmondása szerint korábban férjeik kényszerítették őket arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez – írta az Index.