2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Debrecen

Megkezdődött az őszi lehalászás

A Hortobágyon és 50 kilométeres körzetében 2800 hektár tófelületről, összesen 44 tóból emelik ki a halakat és helyezik át folyamatosan a telelőmedencékbe, ahonnan a megrendelőknek szállítják – közölte Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

A halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt/archív

Tavaly 1500 tonna halat értékesítettek, az idén többre számítanak – tette hozzá példaként említve, hogy az első negyedévben dupla annyi halat adtak el, mint egy évvel korábban. A Hortobágyon termelt halak 80 százaléka ponty, ezek közül is leginkább a 2-2,5 kilogrammos, úgynevezett „háromnyaras”, vagyis hároméves példányokat keresik. A többi busa és amur, öt százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – ismertette a részleteket a vezérigazgató.


Simon Károly elmondta: a halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják, a többit a hazai piacon, elsősorban a nagy kereskedelmi láncok áruházaiban, illetve saját debreceni üzleteikben értékesítik. Az 1500 tonna hal nagyobb részét, mintegy 60 százalékát feldolgozzák saját hortobágyi üzemükben, és úgy szállítják a megrendelőknek fűzte hozzá.

A tavalyi 1,2 milliárd forintos árbevételüket az idén szeretnék túlszárnyalni jelezte a vezérigazgató, megjegyezve, hogy az idei áfacsökkentés eredményeként bár időközben jelentősen nőttek a takarmány- és bérköltségek karácsonykor olcsóbban juthatnak hozzá a halhoz a vásárlók, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.