EUR: 321,56 Ft
CHF: 282,01 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Debrecen

Megkezdődött az őszi lehalászás

A Hortobágyon és 50 kilométeres körzetében 2800 hektár tófelületről, összesen 44 tóból emelik ki a halakat és helyezik át folyamatosan a telelőmedencékbe, ahonnan a megrendelőknek szállítják – közölte Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

A halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt/archív

Tavaly 1500 tonna halat értékesítettek, az idén többre számítanak – tette hozzá példaként említve, hogy az első negyedévben dupla annyi halat adtak el, mint egy évvel korábban. A Hortobágyon termelt halak 80 százaléka ponty, ezek közül is leginkább a 2-2,5 kilogrammos, úgynevezett „háromnyaras”, vagyis hároméves példányokat keresik. A többi busa és amur, öt százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – ismertette a részleteket a vezérigazgató.


Simon Károly elmondta: a halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják, a többit a hazai piacon, elsősorban a nagy kereskedelmi láncok áruházaiban, illetve saját debreceni üzleteikben értékesítik. Az 1500 tonna hal nagyobb részét, mintegy 60 százalékát feldolgozzák saját hortobágyi üzemükben, és úgy szállítják a megrendelőknek fűzte hozzá.

A tavalyi 1,2 milliárd forintos árbevételüket az idén szeretnék túlszárnyalni jelezte a vezérigazgató, megjegyezve, hogy az idei áfacsökkentés eredményeként bár időközben jelentősen nőttek a takarmány- és bérköltségek karácsonykor olcsóbban juthatnak hozzá a halhoz a vásárlók, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.