EUR: 334,95 Ft
CHF: 307,14 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Debrecen

Megkezdődött az őszi lehalászás

A Hortobágyon és 50 kilométeres körzetében 2800 hektár tófelületről, összesen 44 tóból emelik ki a halakat és helyezik át folyamatosan a telelőmedencékbe, ahonnan a megrendelőknek szállítják – közölte Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

A halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt/archív

Tavaly 1500 tonna halat értékesítettek, az idén többre számítanak – tette hozzá példaként említve, hogy az első negyedévben dupla annyi halat adtak el, mint egy évvel korábban. A Hortobágyon termelt halak 80 százaléka ponty, ezek közül is leginkább a 2-2,5 kilogrammos, úgynevezett „háromnyaras”, vagyis hároméves példányokat keresik. A többi busa és amur, öt százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – ismertette a részleteket a vezérigazgató.


Simon Károly elmondta: a halak 15 százalékát Romániába és Lengyelországba exportálják, a többit a hazai piacon, elsősorban a nagy kereskedelmi láncok áruházaiban, illetve saját debreceni üzleteikben értékesítik. Az 1500 tonna hal nagyobb részét, mintegy 60 százalékát feldolgozzák saját hortobágyi üzemükben, és úgy szállítják a megrendelőknek fűzte hozzá.

A tavalyi 1,2 milliárd forintos árbevételüket az idén szeretnék túlszárnyalni jelezte a vezérigazgató, megjegyezve, hogy az idei áfacsökkentés eredményeként bár időközben jelentősen nőttek a takarmány- és bérköltségek karácsonykor olcsóbban juthatnak hozzá a halhoz a vásárlók, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.