2018. november 16., péntek
Ödön

Külföld

Megnyitottak egy határátkelőt Szíria és Jordánia között

Újra megnyitották hétfő reggel a három évvel ezelőtt lezárt Dzsaber-Nasszíb határátkelőt Szíria és Jordánia között.

A jordániai oldalon levő Dzsaber átkelő vezetője elmondta: a határátkelő teljesen megnyílt a személy- és áruforgalom előtt. Arra számítanak, hogy kezdetben nem lesz nagy forgalom, de a következő napokban egyre többen veszik majd igénybe az átkelőt.


A felkelők 2015-ben foglalták el és zárták le az átkelőt, amelynek környékét júliusban foglalták vissza a szíriai kormányerők. Korábban a településen naponta kamionok százai haladtak át, amelyek Törökországból és Libanonból szállítottak árut a Perzsa-öböl mentén fekvő országokba. A nasszíbi átkelőn keresztül évente dollármilliárdokra rúgó kereskedelmet bonyolítottak le a szíriai konfliktus 2011-es kezdete előtt. Lezárását több ország gazdasága megsínylette. Az átkelő megnyitása Libanon számára is kulcsfontosságú, mert az országnak csak Szírián keresztül van szárazföldi összeköttetése az összes többi állam irányába, mert egyetlen másik szomszédja Izrael, mellyel gyakorlatilag hadban áll.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Lebegő piac

    A nap képe: Lebegő piac

    Színes hajókat erősítenek össze jó szorosan a dél-kalimantáni város, Lok Baintan úszó piacán. A Borneó szigetének indonéz részén található településen a legtöbben így árulják a kézzel szedett gyümölcsöket és zöldségeket.

  • Boltban árult körtében találtak egy varrótűt

    Boltban árult körtében találtak egy varrótűt

    Varrótűt találtak egy melbourne-i bevásárlóközpontban vett körtében néhány nappal az után, hogy bíróság elé állították a “gyümölcsterrorizmusként” elhíresült bűncselekmény-sorozat első feltételezett elkövetőjét.