2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Merkel és Putyin után Orbán Viktorral találkozik a török államfő Budapesten

Recep Tayyip Erdogan diplomáciai naplója tele van a világpolitika nagyágyúival. Nincs nagy meglepetés: Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Theresa May brit kormányfő is rajta van a listán. Az Origo végigvette, a török elnök kikkel találkozott az elmúlt hónapokban.

„(…) Erdogan igazán kieshetne véletlen egy ablakon, ha már így meglátogat minket” – ilyen elegánsan vezette fel a török elnök hétfői látogatását Twitter-oldalán a G..cigránát című popdalt jegyző Flour Tomi. Úgy látszik, már nemcsak a kifinomult dalszövegek playbackelésében, hanem a politikában is egyre inkább otthon van a populáris előadóművész. Hasonló szellemi szintet ütött meg a hazai ellenzék is. A Demokratikus Koalíció élen járt a török államfő látogatásának értelmezésében: Gyurcsány Ferencék egyenesen illiberális diktátornak nevezték, akinek a kedvéért az „európai magyarok jogait korlátozni kellett”. Magyarán a kommunikációs forgatókönyv a szokásos volt a csúcstalálkozó előtt. Vagyis az az ellenzéki próbálkozás, hogy a diplomáciai sikert megpróbálni problémává hazudni – írja a lap.


Júniusban előre hozott elnökválasztást tartottak Törökországban, ahol Recep Tayyip Erdogan a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, ezzel magabiztosan meghosszabbította elnöki mandátumát. Az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is rendeztek, ahol a politikus pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok közel 43 százalékát szerezte meg. A siker nem volt teljes: ezzel az eredménnyel a kormányzópárt elveszítette parlamenti többségét, és így együttműködésre kényszerült a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta Népi Szövetséggel a török törvényhozásban.Júniusban előre hozott elnökválasztást tartottak Törökországban, ahol Recep Tayyip Erdogan a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, ezzel magabiztosan meghosszabbította elnöki mandátumát. Az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is rendeztek, ahol a politikus pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok közel 43 százalékát szerezte meg. A siker nem volt teljes: ezzel az eredménnyel a kormányzópárt elveszítette parlamenti többségét, és így együttműködésre kényszerült a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta Népi Szövetséggel a török törvényhozásban.

A hazai balliberális sajtó és pártjaik – ahogy a fenti nyilatkozatokból látszik – ennek ellenére igyekeznek úgy beállítani a találkozót, mintha a magyar miniszterelnök a török emberek által elutasított, nagyhatalmaktól végletekig elszigetelődött politikussal igyekezne manőverezni. A probléma csak azzal van, hogy az ellendrukkerek ismét elfelejtettek utánanézni annak, hogy milyen diplomáciai találkozókon vett részt Recep Tayyip Erdogan az elmúlt hónapokban. Az Origo megtette helyettük.


Július

2018. június 10-én hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban. Törökországban hagyománya van annak, hogy a frissen megválasztott köztársasági elnökök először mindig ide látogatnak.

Egy nappal később, július 11-én részt vett a brüsszeli NATO-csúcson.

Július 25-27. között hivatalos látogatást tett a Dél-afrikai Köztársaságban, valamint részt vett a BRICS-csúcstalálkozón.

Július 28-29. között hivatalos látogatást tett Zambiában.

Szeptember

Szeptember 1-3. között hivatalos látogatáson vett részt Kirgizisztánban, megjelent a Türk Tanács állam- és kormányfői szintű ülésén Biskekben és Csolpan-Atában.

Szeptember 7-én jelen volt a háromoldalú török-iráni-orosz elnöki találkozón Teheránban.

Szeptember 15-én munkalátogatást tett Azerbajdzsánban, részt vett a Baku felszabadulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Szeptember 17-én munkalátogatás keretében találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Szocsiban.

Szeptember 24-27. között részt vett az ENSZ Közgyűlésén. Az esemény során kétoldalú találkozót folytatott le a francia, a szlovén, a horvát, az osztrák, a koszovói, az ukrán, az iráni, a mozambiki és a palesztin államfőkkel, valamint a belga, a görög, a japán és a brit miniszterelnökökkel.

Theresa May brit kormányfővel is kezet fogott.

Akárcsak a rekordnépszerűtlen Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel is.

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök sem maradt ki a sorból.

Szeptember 28-29-én hivatalos látogatás keretében találkozott Frank-Walter Steinmeier elnökkel és Angela Merkel kancellárral Németországban.

 2018. október 8-ával Erdogan diplomáciai naplójába Orbán Viktor magyar kormányfő is bekerül.

Erdogan Budapesten – Magyar-török felső szintű kapcsolatok

Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása a magyar-török állam- és kormányfői találkozókról az elmúlt 20 évben:

1998. október 28-31. – Göncz Árpád Ankarában részt vett a Török Köztársaság kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, tárgyalt Süleyman Demirellel és Mesut Yilmaz miniszterelnökkel.

2000. május 24-27. – Orbán Viktor személyében tizenhét év után először tett hivatalos látogatást Törökországban magyar miniszterelnök. A kormányfő tárgyalt Bülent Ecevit kormányfővel, Ahmet Necdet Sezer államfővel, majd előadást tartott a Bilkent Egyetemen.

2002. október 15-18. – Mádl Ferenc köztársasági elnök hivatalos ankarai látogatásán Ahmet Necdet Sezer államfővel a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt, találkozott Bülent Ecevittel és Ömer Izgi parlamenti elnökkel, majd Kossuth Lajos emlékéhez fűződő rendezvényeken vett részt.

2005. május 12-13. – Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök magyarországi hivatalos látogatásán Gyurcsány Ferenc kormányfővel, Mádl Ferenc államfővel és Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével folytatott tárgyalásokat, majd Szigetvárra látogatott.

2006. július 25-26. – Ahmet Necdet Sezer török államfő hivatalos budapesti látogatásán Sólyom László köztársasági elnökkel és Szili Katalin házelnökkel tárgyalt Törökország európai uniós csatlakozásáról, Ciprusról és a törökországi kurd kérdésről.

2008. november 27. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ankarai munkalátogatásán a Nabucco gázvezetékről folytatott megbeszélést Recep Tayyip Erdogan kormányfővel, majd tárgyalt Abdullah Gül köztársasági elnökkel és Köksan Toptal parlamenti elnökkel.

2009. július 13. – Bajnai Gordon kormányfő Ankarában az osztrák kancellárral, valamint Románia, Bulgária és Törökország miniszterelnökével aláírta a Nabucco földgázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást.

2011. november 14-17. – Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalos törökországi látogatásán találkozott Abdullah Gül török államfővel, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és Cemil Cicek parlamenti elnökkel, és felkereste az ankarai egyetem 1935-ben létesült hungarológiai tanszékét.

2013. február 5. – Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök budapesti látogatásán Orbán Viktor kormányfővel a vízummentes utazás lehetőségéről és a magyarországi török történelmi műemlékek felújításáról tárgyalt, majd fogadta őt Áder János államfő is.

2013. december 17-18. – Orbán Viktor kormányfő hivatalos törökországi látogatásán Isztambulban megnyitotta a Magyar Kulturális Központot, és találkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával. Orbán Viktor Ankarában Abdullah Gül államfővel és Cemil Cicek házelnökkel és Recep Tayyip Erdogan kormányfővel tárgyalt. Megbeszélésükön megállapodtak a magyar állampolgárok törökországi vízumkötelezettségének megszüntetéséről, majd megtartotta alakuló ülését a kormánytagokból álló magyar-török stratégiai együttműködési tanács.

2014. február 16-18. – Abdullah Gül török államfő hivatalos magyarországi látogatásán Áder János köztársasági elnökkel a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt, találkozott Kövér László házelnökkel, majd részt vett a III. magyar-török üzleti fórumon.

2015. február 24. – Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Budapesten megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfővel, majd beszédet mondtak a török-magyar üzleti fórumon. A látogatás keretében megrendezték a két kormány stratégiai tanácsának ülését is. A török politikust fogadta Áder János államfő.

2015. március 11-14. – Áder János államfő hivatalos látogatásán Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnökkel, Cemil Cicek házelnökkel, valamint Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel. Áder Jánost Isztambulban audiencián fogadta I. Bartolomaiosz pátriárka, majd ellátogatott a kütahyai Kossuth Lajos Múzeumba, az isztambuli Zorlu Kulturális Központban pedig beszédet mondott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen.

2016. július 9. – A varsói NATO-csúcstalálkozó keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő.

2016. szeptember 7. – Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, valamint Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes részvételével Szigetváron felavatták a vár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportot.

2017. május 13. – A Pekingben rendezett “Egy övezet, egy út” nemzetközi együttműködési fórum előtt Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről tartott megbeszélést.

2017. június 29-30. – Orbán Viktor miniszterelnök Ankarában részt vett a felső szintű stratégiai tanács ülésén, a közös magyar-török “kormányülésen”. Orbán Viktor külön tárgyalt török kollégájával, Binali Yildirimmel, majd közösen részt vettek a magyar-török üzleti fórumon. A magyar kormányfőt fogadta Recep Tayyip Erdogan államfő és Ismail Kahraman parlamenti elnök is.

2018. július 9. – Orbán Viktor kormányfő Ankarában részt vett az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan beiktatási ünnepségén.

Kapcsolódó Cikkek