EUR: 331,22 Ft
CHF: 301,48 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Merkel hazudott a kerítésről

Soha nem kritizálta a magyar határvédelmet – állította Angela Merkel német kancellár egy augsburgi fórumon felszólalva, de még azt is hozzátette, hogy szerinte a magyar határkerítés túl későn készült el. Merkelnek, úgy látszik, kihagy a memóriája, hiszen többször is ekézte a kerítést.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök folyamatosan rámutat, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határ sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett” – fogalmazott lapértesülések szerint Angela Merkel egy augsburgi fórumon a hétvégén. A német politikus nyilvános kijelentése azonban rendkívül messze van a valóságtól.


Fotó: MTI

„Falak építése nem jelent megoldást” – nyilatkozta Angela Merkel 2015. július 8-án Alekszandar Vucsics szerb államfővel folytatott megbeszélését követően.

Ez év októberében már a berlini falhoz hasonlította a kerítést.


„A menekülteket nem állítja meg, ha kerítéseket építünk. Teljesen biztos vagyok benne, mivel elég sokáig kellett nekem is kerítés mögött élnem. Talán el lehet halasztani egy rövid ideig. De az NDK fala is leomlott 25 évvel ezelőtt, és mi mind nagyon boldogok voltunk, amikor ez megtörtént” – fogalmazott.

Az pedig egyenesen felháborító, hogy Merkel kancellár most azzal a kritikával él, hogy a határzár későn készült el, holott azt egyetlen pillanatig sem támogatta. 2015. október 17-én például azt mondta: „A bezárkózás az okostelefonok korában kudarcra van ítélve, az EU-ba igyekvő ezrek nyomását a kerítések nem fogják visszatartani.”

A jelek szerint a német belpolitikai koalíciós válság már arra készteti a migránsok befogadását szorgalmazó „wilkommenspolitik” legfőbb alkalmazóját, hogy a történelmi tényeket is megpróbálja átírni és összevissza hazudozzon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Meseház

  Káprázatosan élethű képekkel tették meséssé a Hanoi éléskamrájaként működő falu házainak falát.

 • Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

 • Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.