EUR: 316,97 Ft
CHF: 279,31 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

Mesterségek védelmében

Figyelni kell rájuk. Értéket teremtettek, hagyományként tekinthetünk rájuk, ráadásul szakmájuk minden apró trükkjét és fortélyát ismerik. A mesteremberek kitüntető figyelmet érdemelnek. Mert bemehetek egy szupermarket hipp-hopp cipészéhez, de a masinája keretein ő sem tud túllépni: azaz kérhetek én bármit, bármilyen finomságot tucatmunkát kapok. Ezzel szemben a suszter a szomszéd utcában, az árral, a bőrrel, a kis kalapáccsal, szögecskékkel meg a fogóival aprólékosan – lehet, hogy időigényesebben – elvégzi a megrendelő által kért javításokat, változtatásokat.

Fontos dolog a digitalizáció, meg a robotok, meg a géppark, de a mesterek szaktudását és szakma szeretetét semmi sem pótolhatja.


Éppen ezért örömteli, hogy az önkormányzatok odafigyelnek rájuk és egy-egy városrész ünnepén kitüntetik, elismerik az adott kerület mestereit.

És a jelek szerint érzi az idők szavát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozata is, hiszen elnökhelyettese, Lőrincz Gergely ekképpen nyilatkozott a napokban: Nem gondolom magamat Bartók Bélának, de vannak olyan időszakok az emberi történelem során, amikor jobban észre kell venni azokat a lehetőségeket és feladatokat, amit az adott korban el kell végezni, mert később már nem lesz rá lehetőség. Bartók a népdalok összegyűjtésével tett rengeteget a kultúráért, most pedig nekünk kell a kézműves szakma területén is valami újat, jobbat mondanunk, és ismét vonzóvá kell tenni ezt a területet ebben az átalakuló világban. Mert ha valami nem trendi, nem szimpatikus, akkor zsákutcába futhatunk a próbálkozásainkkal. Nagyon nagy értékünk van, hiszen még élnek azok az idős mesterek, akik régóta művelik ezeket a szakmákat, és náluk elképesztő tudás halmozódott fel. Meg kell találnunk annak metódusát, hogy miképpen tudjuk átadni ezt a tudást, hogyan lehet megtartani bizonyos szakmákat. Valahogy ötvözni kell a mai figyelemfelkeltő dolgokkal az elképzelésünket, akár egy flashmob formájában vagy rendezvényekkel, pályázatokkal. Minden fegyvert be kell vetnünk a siker érdekében”.


Közben gőzerővel dolgozik Szögi Csaba – egykori kitűnő néptáncos és együttesvezető – a messze földön híres-neves szegedi papucs megmentésén.

Valami megmozdult a mesterségek védelmében. Abba ne hagyják!

Kapcsolódó Cikkek

 • Juncker kudarcot vallott

  Juncker kudarcot vallott

  Hétfőn indította el legújabb kampányát a kormány, amely keretében az Európai Parlement terveirre akarják felhívni a figyelmet.

 • Jobb a szálló, mint az utca

  Jobb a szálló, mint az utca

  Sok támadás érte a múlt ősszel hatályba lépett úgynevezett hajléktalantörvényt. A Lokál most annak próbált utánajárni, hogy az érintettek hogyan élik meg a problémát, és hogy szerintük jobb-e egy hajléktalanszállón élni, mint az utcán.

 • 14 éves csúcson a gazdaság

  14 éves csúcson a gazdaság

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint a hazai GDP 4,8 százalékot növekedett 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest.