EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Hódmezővásárhely

Mezőhegyesi ménesbirtok – a nemzeti vagyon ékköve

Lázár János kormánybiztosként felel a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért.

Magyarország kormánya 2016-ban visszavásárolta a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, és a korábban is állami tulajdonban lévő Ménes Kft.-vel összevonva megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A miniszterelnök Lázár Jánost bízta meg azzal, hogy lássa el a cégben az állami feladatok koordinálását és a tulajdonosi jogok gyakorlását 2018. október elsejével.


Az állami tulajdonú cég számláján jelenleg 14,6 milliárd forint van

A hatalmas múlttal rendelkező agrárvállalkozás közel tíz hektáron gazdálkodik. – A fő cél, hogy öt esztendőn belül Magyarország legjobb, tíz év elteltével pedig Európa egyik legkiválóbb mezőgazdasági vállalkozása legyen a menésbirtok – fogalmazott Lázár János. A kormánybiztos kiemelte: emellett arra is törekednek, hogy mintagazdaság is váljon Mezőhegyesből, hiszen a gazdálkodásuk nyitott, bárki megtekintheti, s emellett egy szakközépiskolát is működtetnek. – Hatalmas potenciál rejlik ebben az ágazatban, így nagy szükségünk van a kiváló szakemberekre – folytatta.

Lázár János országgyűlési képviselő

Lázár János kitért arra is, hogy a gazdasági mellett társadalmi szerepet is kap a cég. – Közel ötszáz dolgozóról, illetve családjukról kell gondoskodni, valamint a ménesbirtok felelősséget vállal Mezőhegyes városáért is – szögezte le a politikus. Mivel a birtok szinte összenőtt a településsel, így a vállalkozás által termelt haszon egy része visszafolyik a városba. Ez annyit jelent, hogy támogatják az óvodát, az iskolát, a történelmi egyházakat, valamint a rászoruló lakosságot. Ez utóbbinál még a szociálisan kiosztható tűzifa is szóba került, hiszen a ménesbirtok 1500 hektáros erdővel is rendelkezik.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.