EUR: 321,93 Ft
CHF: 283,13 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Hódmezővásárhely

Mezőhegyesi ménesbirtok – a nemzeti vagyon ékköve

Lázár János kormánybiztosként felel a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért.

Magyarország kormánya 2016-ban visszavásárolta a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, és a korábban is állami tulajdonban lévő Ménes Kft.-vel összevonva megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A miniszterelnök Lázár Jánost bízta meg azzal, hogy lássa el a cégben az állami feladatok koordinálását és a tulajdonosi jogok gyakorlását 2018. október elsejével.


Az állami tulajdonú cég számláján jelenleg 14,6 milliárd forint van

A hatalmas múlttal rendelkező agrárvállalkozás közel tíz hektáron gazdálkodik. – A fő cél, hogy öt esztendőn belül Magyarország legjobb, tíz év elteltével pedig Európa egyik legkiválóbb mezőgazdasági vállalkozása legyen a menésbirtok – fogalmazott Lázár János. A kormánybiztos kiemelte: emellett arra is törekednek, hogy mintagazdaság is váljon Mezőhegyesből, hiszen a gazdálkodásuk nyitott, bárki megtekintheti, s emellett egy szakközépiskolát is működtetnek. – Hatalmas potenciál rejlik ebben az ágazatban, így nagy szükségünk van a kiváló szakemberekre – folytatta.

Lázár János országgyűlési képviselő

Lázár János kitért arra is, hogy a gazdasági mellett társadalmi szerepet is kap a cég. – Közel ötszáz dolgozóról, illetve családjukról kell gondoskodni, valamint a ménesbirtok felelősséget vállal Mezőhegyes városáért is – szögezte le a politikus. Mivel a birtok szinte összenőtt a településsel, így a vállalkozás által termelt haszon egy része visszafolyik a városba. Ez annyit jelent, hogy támogatják az óvodát, az iskolát, a történelmi egyházakat, valamint a rászoruló lakosságot. Ez utóbbinál még a szociálisan kiosztható tűzifa is szóba került, hiszen a ménesbirtok 1500 hektáros erdővel is rendelkezik.


Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.