EUR: 328,96 Ft
CHF: 299,34 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Ózd

Mi lesz veled, Ózd? – Kilencedik felvonás

Egyetlen 1990 utáni politikai párt sem gondolt arra, hogy Ózd hóna alá nyúljon. Az egykori ipari nagyvárosok közül mindenhova jutott valamilyen komoly, jól fizető termelőüzem, csak ide nem. A betelepült cégek alacsony munkabérért akarnak dolgozókat foglalkoztatni, ezért sokan elköltöznek – nyilatkozta sorozatunk következő megszólalója, dr. Mészáros Miklós, aki tősgyökeres ózdiként még folyamatában követhette a város mostani arculatának kialakulását.

– Az orvosi diploma megszerzése óta, vagyis 1968-tól dolgozok a szülővárosomban, 1970-ben pedig megválasztottak tanácstagnak. Így elmondhatom magamról, hogy 50 éve veszek részt Ózd politikai életében, 1990-től képviselőként. 1998-tól két évig alpolgármester voltam, három alkalommal pedig kórházigazgatói megbízást kaptam. Úgy érzem, van rálátásom az itt zajló eseményekre, bár lehet, hogy nem mindenkinek tetszik majd a véleményem – vezette fel mondandóját dr. Mészáros Miklós.


A képviselő visszautalt azokra az évekre, amikor bezárták a 13 ezer embert foglalkoztató vasgyárat. Utána voltak tárgyalások amerikai gázturbinagyár vagy hűtőgépgyár idetelepítéséről, de végül egyik sem jött. A nagyüzemet lebontották, a területét kikiáltották ipari parknak, ami szerinte óriási hiba volt. Ahol zöldmezős ipari park épült, azok megteltek befektetőkkel, de egy ócskavastelep nem lehetett vonzó a vállalkozásoknak. Hibás állami döntések miatt megszűnt Ózdon az egészségügyi szakközépiskolai képzés, és leépült a szakmunkásképzés is, így a fiataloknak kevés mozgásterük maradt a helyben tanulásra. A segélyek összegét is rosszul határozták meg, mert az igénytelen családok annyi pénzt kaptak a gyerekek után, ami elég volt a szűkös megélhetéshez, vagyis semmi nem ösztönzött a munkavégzésre. Az állami szociális támogatásokat is kritizálta, mert olyan szinten tartják az összegeket, ami azokat a családokat ösztönzi gyermekvállalásra, akik képtelenek felnevelni őket. Ez utóbbi helyzet Ózdra hatványozottan érvényes.

Fotó: Lokál
Mészáros doktor 50 éve politizál Ózdon

Járva az országot azt látja, hogy mindenfelé zajlik a városiasodás, amiből Ózd kimarad. A lakosság elöregedik, és nem tud olyan területet, ami a várost vonzóvá tenné. A 70-es és 80-as években lakással még ide lehetett csábítani orvosokat, ami ma már lehetetlen. Úgy fogalmaz, nagy fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy Ózd kikerüljön a kátyúból, mert ahhoz az is kellene, hogy odafönt rájöjjenek a vezetők: Ózdot idáig mindenki cserbenhagyta.


– Lehetne sorolni a beruházások között a kórház-rekonstrukciót, a körforgalmak építését, az Olvasó és a Kaszinó felújítását, de mindez csak a kirakat. Hiányoznak a tisztességes fizetést adó munkahelyek, amiből helyben lehetne egzisztenciát teremteni, és az növelné a megtartó erőt. Komoly probléma a szakemberhiány is, hiszen nagy létszámban van jelen a kisebbség, és az onnan kikerülők többsége nem felel meg a munkaerőpiacon, mert oda tanítható, megbízható, kitartó, kreatív embereket várnak – taglalta dr. Mészáros Miklós. Visszatérve a politikára kifejtette, hogy a „váltógazdálkodás” sok kárt okozott az országnak, mert ha 2002-ben a Fidesz folytathatta volna a megkezdett munkát, sokkal előrébb járnánk.

Fotó: Lokál
A képviselő szerint hiba volt a gyárterületet ipari parkká nyilvánítani

Esetleges kitörési pontként a kormányzat hatékonyabb segítségnyújtását említette, de sürgetővé vált egy zöldmezős ipari park megteremtése is. Emellett a környékbeli parlagföldek mezőgazdasági hasznosítását is el kellene kezdeni szociális szövetkezeti formában, a megtermelt értéket pedig lehetne helyben értékesíteni. A szakképzett fiatalok helyben tartására épülhet szociális bérlakás, de fejlesztésre szorulnak az öregotthonok is, amelyek túlzsúfoltak. A képviselő tudja, hogy utóbbi ötletekkel nem lehet megváltani a világot, de a városban élők helyzetét javítaná.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.