EUR: 344,35 Ft
CHF: 320,34 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Egyéb Ózd

Mi lesz veled, Ózd? – Nyolcadik felvonás

Nagy érdeklődéssel kísérem hétről hétre az Ózd jövőjével foglalkozó sorozatot. Az eddig megszólaltak mind a jelenlegi városvezetést bírálták és azt ecsetelték, nem lesz a városnak jövője, ha minden marad így, ahogy van. Sok megállapítással egyetértek, néhánnyal azonban nem – kezdte nyilatkozatát Kiss Sándor, az MSZP ózdi szervezetének elnöke.

Kiss Sándor szerint változásra van szükség Ózdon

Nekünk megadatott az – folytatta eszmefuttatását a politikus –, hogy nyolc éven keresztül vezethettük a várost. Nem tudok másként fogalmazni, Ózd ekkor tényleg felszálló ágba került, a térség központjává és motorjává vált. Felsorolni is hosszú azokat a fejlesztéseket, amelyek akkor zajlottak, ezért csak néhányat ragadok ki közülük: az Olvasó és Kaszinó felújítása, városrehabilitációs projektek, mint például a Petőfi tér és környéke, a Béke-telep megújítása, kórház-rekonstrukció, uszoda építése, panelprogram, belterületi utak felújítása, üzletközpontok városba telepítése, iparipark-projekt előkészítése, polgármesteri hivatal bővítése, szennyvíz- és ivóvíz-pályázat beadása.


 

(2007 és 2013 között 7000 milliárd forint érkezett Magyarországra az uniós költségvetésből, ebből jutott pénz Ózdra is 2010-ig. A szennyvíz-beruházásra elnyert összeget azonban az Orbán-kormány egészítette ki 2018-ban hárommilliárd forinttal, hogy a városban élőknek ne kelljen hozzájárulniuk a kivitelezéshez. Az ivóvízprogramot svájci támogatási alapból valósították meg, a kórházi rekonstrukciót pedig 2010 után a Fidesz folytatta – a szerk.) 

Az utánunk következő önkormányzat már sokkal kevésbé tudta a lehetőségeket kiaknázni annak ellenére, hogy a Fidesznek kétharmados többsége volt az önkormányzatban és a parlamentben is. Többen említik, hogy Kazincbarcikán milyen jól mennek a dolgok és milyen sokat fejlődött az elmúlt tizenkét év alatt. Annak idején a jelenlegi, de akkor még újonc barcikai szocialista polgármester hozzánk jött tapasztalatcserére. S milyen jó tanítványnak bizonyult! Jelenleg nincs könnyű helyzetben, hiszen fideszes országgyűlési képviselőjük van. Mégis dinamikusan fejlődik a város, és nem azt halljuk a hírekben, hogy nyílt levelek és szópárbajok kereszttüzében teszi a dolgát. Ők ketten ugyanúgy a várost tartják szem előtt, mint annak idején Benedek Mihály polgármester és dr. Tóth István országgyűlési képviselő.


A 2010-es és a 2014-es választások fő kampányígérete a munkahelyteremtés volt, a Fidesznek és a Jobbiknak egyaránt. Előrehaladott tárgyalásokat emlegetett mindkét jelölt. Sajnos ezek csak ígéretek maradtak. Nagy tanulság, hogy a kampányban sem szabad elrugaszkodni a valóságtól.

(2010 és 2014 között több száz fős munkahelyfejlesztés történt a General Electric és a Johnson Electric ózdi üzemében, az Ózdi Acélműveket pedig sikerült újra termelési pályára állítani – a szerk.)

Fotó: MSZP
Kiss Sándor Hiller István és Gúr Nándor társaságában

 

Úgy vélem, a következő ciklus kiemelt feladata lesz, hogy Ózd újra visszanyerje térségi vezető szerepét, amihez az kell, hogy karizmatikus, alázatos, gazdasághoz értő, vállalkozóbarát városvezetése legyen. Egy jó vezetőt ugyanis nem a szavai, hanem a tettei tesznek valóban alkalmassá. Véleményem szerint az elmúlt nyolc évet jellemző agyonpolitizált irányítást a szakmaiságnak kell felváltania. Épp ezért tudom elképzelni, hogy politikai színek helyett egy olyan független jelöltet támogassunk, aki tanul az elődök hibáiból, és a város érdekeit tartja szem előtt a politikai elvárásokkal szemben.

(Az MSZP a 2014-es önkormányzati választási kampányban Pálinkás Lászlót indította polgármesterjelöltként, akit a kampány hajrájában Veres Zoltánra cseréltek, ami elbizonytalanította a szocialista szavazókat. Ezért került nyerő helyzetbe a jobbikos Janiczak, akire így balról átszavaztak. Ha az MSZP fel tudna mutatni egy alkalmas jelöltet a következő önkormányzati választásra, akkor nem független jelöltről beszélnének – a szerk.)

Az Európa tér 2010 előtt épült át

 

Jómagam mindig is hittem az összefogás erejében, abban, hogy az ózdiak hite és elszántsága átsegíti a várost a legnehezebb helyzetekben is. Most, ebben a politika által megosztott légkörben erősíteni kellene, hogy ne azt nézzük, mi az, ami elválaszt, hanem hogy mi az, ami összeköt minket – mondta végezetül Kiss Sándor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.