2020. április 05., vasárnap
Vince

Külföld

Migrációs politikájába bukott bele Merkel

Belebukott migrációt támogató politikájába Angela Merkel – állítják szakértők azután, hogy a politikus sem pártja, a CDU vezetését, sem a kancellári pozíciót nem vállalja el többé, és 2021-től végleg visszavonul.

– Jól jelzi Angela Merkel bukása, hogy a politikai korrektség és a liberális bevándorláspárti ideológia erőteljes nyomása ellenére is változást akarnak a németek, és elégedetlenek a politikai elittel – magyarázta az Angela Merkel kancellár pártelnöki lemondása után kialakult helyzetet Deák Dániel, politológus. A szakértők egybehangzó véleménye, hogy Merkel bejelentése, miszerint 2021-től semmilyen aktív politikai tisztséget nem vállal, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy belebukott migránspolitikájába.


Deák Dániel szerint a 2015-ös bevándorlási hullám sokkal kisebb lett volna, ha Angela Merkel nem küld meghívólevelet a migránsoknak. Ráadásul később sem változtatott bevándorláspolitikáján, az elmúlt hetekben is az automatikus migránselosztás fontosságáról beszélt.

Az egészen biztos, hogy Merkel pártja, a CDU egyre többször – a most hétvégi hesseni választásokon elért történelmi mélyponthoz hasonlóan – ér el gyenge választási eredményt a tartományi voksolásokon, ahogy a tavaly októberi szövetségi választáson is. Emiatt pedig a CDU–CSU pártszövetség többsége kihátrált Merkel mögül.


Bár Merkel 2021-ig még kitöltené a ciklusból hátralévő időt, de elemzők többsége szerint ez aligha valósul meg. Ezzel Deák Dániel is egyetért.

– Németországban nehezen elképzelhető, hogy valaki úgy legyen kancellár, hogy közben a pártelnöki pozíciót nem birtokolja, így belátható időn belül előrehozott választásra lehet számítani, amelyen Merkel – mostani bejelentése szerint – már nem indul el – fogalmazott az elemző.

Mindez azt is jelentené, hogy véget ér a bevándorláspárti Merkel–Macron-összefogás. Ezt a francia elnök is érzi, hiszen úgy nyilatkozott: a jobboldali erők Németországban, illetve Európa-szerte tapasztalható erősödése miatt aggodalomra ad okot Merkel lépése.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek