2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Veszprém

Minden veszprémi sikere az európai virágverseny

Arany minősítéssel tért haza Írországból, az Entente Florale Europe díjkiosztójáról a veszprémi küldöttség. Porga Gyula polgármester múlt kedden számolt be a sajtónak az eredményekről.

A polgármester elmondta, hogy Magyarországot Veszprém mellett Lajoskomárom képviselte az európai megmérettetésen. Veszprém arany, Lajoskomárom ezüst minősítést kapott a nemzetközi zsűritől, amely nem rangsort állított fel, hanem arany, ezüst és bronz minősítéseket adott át. Az idei mezőny erősségét jelzi, hogy a zsűri csak arany és ezüst minősítéseket ítélt oda. Ezek mellett különdíjakat is osztottak: Veszprém a Kolostorok és kertek programmal nevezett, és el is nyerte a városi közterület-megújítás különdíját.


A Séd-völgy rehabilitációja különdíjat nyert (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula hangsúlyozta: a szép siker nem egy emberhez kötődik, a közösségünk ereje mutatkozik meg egy ilyen elismerésben.

– Már amikor a magyar versenyre készültünk, látszott, hogy a civil szervezetek, intézmények, cégek aktívan kivették a részüket, és ez az európai versenyen is egyértelműen megjelent, ennek is köszönhetően nyertük el az arany minősítést – jegyezte meg a városvezető.


Arany fokozattal jutalmazta Veszprémet a nemzetközi zsűri (fotó: Domján Attila)

A zsűri nem a virágok számát értékelte, hanem azt a stratégiát, amit a város a közterületeivel, parkjaival kapcsolatban érvényesít, és az is fontos szerepet kapott a mérlegelés során, hogy mindebből a városlakók és vállalkozók hogyan veszik ki a részüket: a magánkertekben, ipari területeken miként jelenik meg ez a filozófia.

– Az, hogy a városban milyenek a közterületek és a magánterületek, a veszprémieket minősíti: magas elvárásaik vannak a városuk kinézetét illetően, és az önkormányzat ennek az igénynek próbál megfelelni – mondta a polgármester.

A veszprémi polgárok kiveszik a részüket a városszépítésből (fotó: Szalai Csaba, archív)

Az európai versenyen nyolc ország képviseltette magát, a már említett magyar települések mellett Ausztriát Dienten, Csehországot Poříčí u Litomyšle, Németországot Vrees és Papenburg, Írországot Inistioge és Dungarvan, Olaszországot Ingria és Cabella, Szlovéniát Črna na Koroškem és Zreče, míg Belgiumot Nivelles és Beveren. Veszprém mellett Dungarvan kapott még különdíjat, őket az éghajlatváltozás mérsékléséért jutalmazták.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.