EUR: 344,72 Ft
CHF: 322,04 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

MOL-INA per: Sérül Hernádi Zsolt védelemhez való joga

Megkezdődött Hernádi Zsolt és a volt horvát kormányfő, Ivo Sanader ellen indított büntetőeljárás bírósági szakasza Horvátországban. Az előkészítő tárgyaláson kiderült: a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) nagy mennyiségű nyomozati iratot nem fordított le a magyar vádlott számára, így Hernádi Zsolt védelemhez való joga sérül, vagyis a Fővárosi Törvényszék helyesen járt el, amikor nem adta ki a MOL elnök-vezérigazgatót a horvát igazságszolgáltatásnak. A per október 23-án kedződik.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) még 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért.
A Zágráb megyei bíróság 2016 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, amiért Magyarország, Németország és Ausztria nem vette figyelembe a Hernádi Zsolt ellen kiadott horvát elfogatóparancsot.
A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában, vizsgálatuk azonban azt állapította meg, hogy . a Mol érdekében és a cég vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.


A magyar bíróság 2013-ban erre alapozva megtagadta a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mivel álláspontja szerint a parancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

A büntetőeljárás azonban folytatódott Horvátországban, amelyben tegnap többórás zárt előkészítő tárgyalást tartottak. Az ülést követően Laura Valkovic, Hernádi Zsolt ügyvédje úgy nyilatkozott: kérték a bíróságtól, hogy fordítsák le az üggyel kapcsolatos “releváns dokumentumokat, hogy azokat Hernádi is megértse, és utasításokat adhasson a védelemnek.


– A bíróság elutasította a kérelmet, ami igencsak meglepő – fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve: úgy gondolták, hogy a bíróság elfogadja és tiszteletben tartja az ügyben korábban a Legfelsőbb Bíróság által hozott döntést, amely szerint a dokumentumokat a vádlott számára is érthető nyelvre le kell fordítani.  – Meglátjuk, mivel indokolja a bíróság a döntését – hangsúlyozta Hernádi védője. Hozzátette: a döntés ellen fellebbeznek majd.

Zamecsnik Péter, Hernádi Zsolt magyarországi jogi képviselője az MTI-nek úgy fogalmazott: ez a lépés a bíróság részéről is azt mutatja, hogy a Fővárosi Törvényszék helyesen járt el, amikor elutasította a Mol vezetőjének kiadatását Horvátországnak, elfogadva a védelem álláspontját, miszerint “fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása”. Most bebizonyosodott, hogy még azt az alapvető jogelvet is semmibe veszik, hogy a terheltnek joga van megismerni a vele kapcsolatos periratokat.

A horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet, amely azt is kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban.

A Mol elnök-vezérigazgatója 2016 októberében véglegesen lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a szervezet elutasította a horvát államnak azt a kérését, hogy újítsák meg az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fidesz: Az MSZP hiteltelen nemzeti ügyekben

    Fidesz: Az MSZP hiteltelen nemzeti ügyekben

    Az MSZP hiteltelen a nemzeti ügyekben, a Fidesz a nemzeti összetartozás ügyében senkit nem tekint hitelesnek, aki Gyurcsány Ferenccel összeáll – írta a nagyobbik kormánypárt frakcióigazgatója hétfői közleményében a szocialista Molnár Zsolt nyilatkozatára reagálva.

  • A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal az Országgyűlés a héten

    A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal az Országgyűlés a héten

    Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés ezen a héten. A képviselők kedden ismét a kormány tagjait kérdezhetik, szerdán a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről kezdenek tárgyalni, míg csütörtökön a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartanak emlékülést.