EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Életmód

Mozart szonátáira híznak a disznók az Alpok tövében

Édességek és disznóságok szegélyezik a nyugati végeken tett kirándulásunkat. A stájerországi gasztroremekek után  Szentgotthárdon szabadulhatunk meg a felszedett kilóktól. Figyelem, engedjenek a csábításnak!

Vajon növekedne a hazai szaporulat, ha csárdás hangjaira ellenének a disznók? Nem is annyira költői a kérdés, hiszen a stájerországi  Auersbachban Mozart műveit hallgatják a hízók, a Vulcano Sonkamanufaktúra tulajdonosa, Franz Habel szerint a klasszikusok jó hatással vannak mind a mennyiségre, mind a minőségre. Szóval ha már Nyugat-Magyarországon járunk, érdemes átugrani a határtól alig kőhajításnyira lévő farmra, hogy megkóstoljuk a hegyi levegőn szárított sonkát és egyéb malacságokat. Annál is inkább, mert a gourmand-ok mellett a hazai mezőgazdasági kisvállalkozók is ihletet meríthetnek a családi gazdaság példájából, hiszen a Habel família tizennyolc éve vágott bele a sonkawirtschaftba.


Az ízvilági kalandozás közben röpke negyedórás autózással sósról édesre válthatunk Riegersburgban, ahol Josef Zotter üzeme kihagyhatatlan. Az itt készült csokoládé utcahosszal veri a lila tehenes márkát. Herr Zotter 1987-ben Grazban egy kis cukrászatban kezdte karrierjét, ebből nőtt ki a méltányos kereskedelem elveit valló vállalkozás. Zotterék jelszava a minőség és az innováció, és csak bioalapanyagokat használnak. Potom 15 euró ellenében bárki meglátogathatja a gyárat, és végigkóstolhatja a termékeket, a halas, szalonnás csokitól kezdve a mandulás-marcipánosig. Higgyék el, érdemes!

A végére egy jó tanács: az ország legnyugatibb városa Szentgotthárd, ahol a Gotthard Therme Hotel & Conference csábít pihenésre. A szomszédos Thermalpark 1500 négyzetméternyi vízfelülettel, csúszdákkal, szaunákkal várja a wellness híveit. Aki inkább a hasára gondol, az az Őrség gazdag gasztronómiai programjai közül válogathat. A hagyományos Tökfesztivál mellett a környékbeli termelői piacok – Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő, Őriszentpéter – kínálata és látványa sem lebecsülendő.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Élesztő aszalványból

  Élesztő aszalványból

  Sokan nem tudják, hogyan készíthetnek házilag élesztőt. Ez a tudomány akkor kerül leginkább előtérbe, amikor valamiért nem tudnak kimenni az emberek vásárolni és hirtelen kellenének a hozzávalók egy süteményhez.

 • Mindent a fülnek!

  Mindent a fülnek!

   A zene álomba ringat, kikapcsol, hobbi és információ egyszerre. Ennek a szabadidős tevékenységnek nagyon sokan és sokat hódolnak.

 • Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  Alkossanak, rajzoljanak együtt!

  A rajzolás ősidők óta az egyik legérdekesebb önkifejezési forma. Mint tudható, a spanyolországi altamirai barlang tele volt rajzokkal, emberőseink így akartak üzenni a jövőnek.