EUR: 320,74 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Szombathely

Mutasd meg mindenkinek, hogy mit rejt a város!

Mobilalkalmazások készítésére Szent MártOnline címmel ötletpályázatot írt ki az önkormányzat. Az a cél, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz a saváriai születésű szent szellemiségét, személyes kötődést alakítsanak ki az itt élőkben és az ő segítségükkel az ide érkező látogatókban.

Fényfestés a Szent Márton templomon Fotó: savariakarneval/Mészáros Zsolt

– Szent Márton példája átível nemzeteken és nemzedékeken, áthatja földrészünk múltját és eszmei örökségét, és kalauzunk lehet Európa közös szellemiségének megtalálásához. Mindmáig személyéhez kötjük az európai identitástudat humanista értékrendjének – az igazságosság, a tolerancia, a szolidaritás, a segítségnyújtás, a szellemi és anyagi javak megosztása morális elvének – megteremtését. Szent Márton öröksége olyan kapaszkodó, amely utat mutat és tartást ad a ma emberének is – fogalmazott a Lokál Extrának Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet munkatársa. Hozzátette: Szombathely nagyszabású rendezvénysorozattal készült Szent Márton születésének 1700. évfordulójára. 2016-ban számos kulturális, turisztikai, vallási program és infrastrukturális fejlesztés valósult meg. Szerinte a jövőnket is csak úgy érdemes építeni, ha közben szem előtt tartjuk intelmeit. A mai utódok nemes feladata ennek az értéknek a méltó gondozása, a Szent Márton-i örökség továbbvitele.


Az idén először a Szent Márton tér is csatlakozott a Savaria Történelmi Karneválhoz Fotó: Savaria Karnevál/Mészáros Zsolt

Részben ezt a célt szolgálja a New Pilgrim Age (NPA) projekt. –  A fiatalok és az ide látogató turisták körében is szeretnénk tovább népszerűsíteni a saváriai születésű szent szellemiségét. A városnak jelenleg nincs olyan mobilapplikációs felülete, amely ebben segíteni tudna. Arra keressük a választ, hogy miként lehet online játékos formában valódi városismereti sétára ösztönözni a látogatókat – mondta el érdeklődésünkre Szakály Szabolcs, a Városfejlesztési Kabinet osztályvezetője. – Kérjük a turisztikai, informatikai, várostörténeti ismeretekkel bíró fiatalokat, hogy készítsék el az alkalmazás alapötletét, demováltozatát  Akinek ötlete, javaslata van, de nem tudja, hogy pontosan merre induljon, az is jelentkezzen bátran. A közösségi oldalon megtalálható csoportban a pályázatkiírók válaszolnak a kérdésekre – fűzte hozzá.

Szent Márton szelleme behálózza Európát Fotó: szombathely.hu

Az egyénileg vagy csapat által elkészített pályamunkákat november 5-ig várják. A legjobb három mobilalkalmazás készítője pénzbeli jutalmat kap, az első helyezett munkáját pedig a projekten belül részben vagy egészben megvalósítják.


Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.