2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Szolnok

Művészfilmek garmadája a TISZApART moziban

Múlt hét keddtől vasárnapig a művészfilmes világ színe-java Szolnokra figyelt, hiszen ekkor tartották meg az immár Alexandre Trauner nevével fémjelzett Art/Film Fesztivált.

Az események láncolata egy Trauner-konferenciával és -kiállítással nyitott, illetve Marcel Carné 1938-ban forgatott Külvárosi szálloda című filmjének bemutatójával vette kezdetét, amelynek maga Alexandre Trauner volt a látványfelelőse. A magyar származású, Oscar-díjas díszlettervező nevét tiszteletből vette fel ettől az évtől a szolnoki Tisza moziban tartott esemény, hiszen a szakma tudja, mennyire fontos szerepe van ebben az iparban az épített környezetnek – hangsúlyozta Demeter István fesztiváligazgató. Kiemelte, hogy ennek példája Nemes Jeles László legújabb, Napszállta című alkotása, amelynek látványtervezője, Rajk László szerdán tartott mesterkurzust.


Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválnak a TISZApART mozi adott otthont
MTI/Mészáros János

Ha már a műhelymunkáról van szó: képzést tartott még a Schindler listájáért Oscar-díjjal jutalmazott Allan Starski, aki a nagyjátékfilmes zsűriben is helyet kapott Rajk László mellett. Az ítészek között volt Didier Naert látványtervező, Alexandre Trauner nevelt fia és hagyatékénak kezelője is. Hozzátette: óriási volt az idei merítés, hiszen 3800 alkotást neveztek be a versenyprogramba, és ebből kellett kiválasztani azt a – mindössze – kilencven képzőművészeti témájú és tíz nagyjátékfilmet, amit levetítettek a Szolnokra látogató közönségnek. Mindezek mellett voltak mesterkurzushoz kapcsolódó, és visszatekintő jellegű vetítések is.

Didier Naert látványtervező, Alexandre Trauner nevelt fia és hagyatékának kezelője
Fotó: MTI/Mészáros János

A hét sztárvendége azonban kétségkívül a festőként indult világhírű brit filmrendező, Peter Greenway volt. A 76 esztendős mester pénteken tartott mesterkurzust, és a fesztivál nyitónapján levetítették A rajzoló szerződése című, 1982-ben készült művét is.


Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.