EUR: 317,69 Ft
CHF: 281,19 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szolnok

Művészfilmek garmadája a TISZApART moziban

Múlt hét keddtől vasárnapig a művészfilmes világ színe-java Szolnokra figyelt, hiszen ekkor tartották meg az immár Alexandre Trauner nevével fémjelzett Art/Film Fesztivált.

Az események láncolata egy Trauner-konferenciával és -kiállítással nyitott, illetve Marcel Carné 1938-ban forgatott Külvárosi szálloda című filmjének bemutatójával vette kezdetét, amelynek maga Alexandre Trauner volt a látványfelelőse. A magyar származású, Oscar-díjas díszlettervező nevét tiszteletből vette fel ettől az évtől a szolnoki Tisza moziban tartott esemény, hiszen a szakma tudja, mennyire fontos szerepe van ebben az iparban az épített környezetnek – hangsúlyozta Demeter István fesztiváligazgató. Kiemelte, hogy ennek példája Nemes Jeles László legújabb, Napszállta című alkotása, amelynek látványtervezője, Rajk László szerdán tartott mesterkurzust.


Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválnak a TISZApART mozi adott otthont
MTI/Mészáros János

Ha már a műhelymunkáról van szó: képzést tartott még a Schindler listájáért Oscar-díjjal jutalmazott Allan Starski, aki a nagyjátékfilmes zsűriben is helyet kapott Rajk László mellett. Az ítészek között volt Didier Naert látványtervező, Alexandre Trauner nevelt fia és hagyatékénak kezelője is. Hozzátette: óriási volt az idei merítés, hiszen 3800 alkotást neveztek be a versenyprogramba, és ebből kellett kiválasztani azt a – mindössze – kilencven képzőművészeti témájú és tíz nagyjátékfilmet, amit levetítettek a Szolnokra látogató közönségnek. Mindezek mellett voltak mesterkurzushoz kapcsolódó, és visszatekintő jellegű vetítések is.

Didier Naert látványtervező, Alexandre Trauner nevelt fia és hagyatékának kezelője
Fotó: MTI/Mészáros János

A hét sztárvendége azonban kétségkívül a festőként indult világhírű brit filmrendező, Peter Greenway volt. A 76 esztendős mester pénteken tartott mesterkurzust, és a fesztivál nyitónapján levetítették A rajzoló szerződése című, 1982-ben készült művét is.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.