2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Múzeumlátogatást írhatnak fel betegeiknek a montreali orvosok

Múzeumlátogatást írhatnak fel betegeiknek terápiás céllal a montreali orvosok hamarosan – jelentette be egy orvosi egyesület és a Montreali Szépművészeti Múzeum (MMFA).

A franciaajkú kanadai orvosok egyesülete (MdFC) és a múzeum közös projektje a maga nemében első a világon.


A recept “testi és lelki problémákkal küzdő páciensek számára” teszi lehetővé a művészeti kiállítások megtekintését.

A szervezethez tartozó orvosok a november elsején kezdődő próbaidőszakban 50 múzeumreceptet írhatnak fel, egy recept legfeljebb két felnőtt és két 18 év alatti gyerek kiállításlátogatását tartalmazza.

A belépő egyébként fejenként 15 kanadai dollár (3200 forint) lenne a múzeumi gyűjtemények megtekintésére.

“A művészetterápia hasznáról egyre több a tudományos bizonyíték, a múzeumlátogatás jó adag boldogsághormont, szerotonint szabadít fel. Előnyös lehet a palliatív, azaz fájdalomenyhítő terápia pácienseinek, valamint a diabéteszes és más krónikus betegeknek” – mondta Helene Boyer, az MdFC elnökhelyettese a Montreal Gazette-nek.

Az MMFA Kanada legnagyobb múzeuma, gyűjteményében egyebek mellett Renoir, Degas, Rembrandt és El Greco művei találhatók meg.

A múzeum portálján olvasható, hogy a művészetnek “pozitív hatása van a testi és lelki egészségre, az ember közérzetére”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítünk megszedni magát piros tojással

    Segítünk megszedni magát piros tojással

    Minden évben eljön az a nap, amikor minden fiú, legény, és férfi elkezd eszeveszettül gondolkozni, hogy Húsvéthétfőn milyen verset mondjon a hagyományos locsolkodás mellé. Van, aki a rövid, frappáns versikékre esküszik, van, aki minden évben marad a bevált „Zöld erdőben jártam” kezdetű mondókánál.

  • Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    A Debrecen-Füzesabony (108-as) vasútvonalon május 2-től várhatóan december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat – közölte a MÁV Zrt.