2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb Debrecen

Naponta 160 koporsót gyártanak

Európa legmodernebb koporsógyártó cégei közé kerülhet a nyíradonyi székhelyű Karsol Kft., amely az elsők között tette meg a lépést az Ipar 4.0 bevezetésére a koporsógyártásban. Ez a rendszer jelentős fejlődést eredményezhet, és a cég bekerülhet Európa legnagyobb és legmodernebb koporsógyártói közé – hangzott el a legújabb fejlesztéseket bemutató rendezvényen.

Balogh Károly ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint 960 millió forintos beruházással – amelynek 50 százalékát európai uniós és hazai pályázati forrásból fedezték – összesen 1800 négyzetméter csarnokot építettek, automata gépsorokat (festőrobotokat) állítottak munkába. További 700 millió forintból – amelynek fele pályázati forrás – további gépeket, rönkhasítókat, hengerlőket, szárítóvezérlőt szereznek be. A magyar tulajdonú cég 15 éves, és mint azt Balogh Károly elmondta, alapításuk óta Közép-Európa legnagyobb koporsógyártójává nőtték ki magukat. Évente 13 ezer köbméter fát, főként nyárt és tölgyet dolgoznak fel, de már nőnek a saját telepítésű császárfák is, amelyek nyolc év alatt terebélyesednek öt emelet magasságúvá, s válhatnak a jövő hazai koporsógyártásának fontos alapanyagává – ismertette a szakember.


Jelenlegi 1,7 milliárdos árbevételük a mostani beruházások eredményeként 2020-ra meghaladhatja a kétmilliárd forintot. Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője kulcsfontosságúnak nevezte a mintegy 120 dolgozót foglalkoztató cég jelenlétét Nyíradonyban. A politikus elismerően szólt arról, hogy a 4.0 robotika bevezetése nem járt létszámcsökkentéssel, miután a fejlesztés eredményeként két műszakos termelést vezettek be az üzemben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.