EUR: 360,21 Ft
CHF: 340,18 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Debrecen

Naponta 160 koporsót gyártanak

Európa legmodernebb koporsógyártó cégei közé kerülhet a nyíradonyi székhelyű Karsol Kft., amely az elsők között tette meg a lépést az Ipar 4.0 bevezetésére a koporsógyártásban. Ez a rendszer jelentős fejlődést eredményezhet, és a cég bekerülhet Európa legnagyobb és legmodernebb koporsógyártói közé – hangzott el a legújabb fejlesztéseket bemutató rendezvényen.

Balogh Károly ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint 960 millió forintos beruházással – amelynek 50 százalékát európai uniós és hazai pályázati forrásból fedezték – összesen 1800 négyzetméter csarnokot építettek, automata gépsorokat (festőrobotokat) állítottak munkába. További 700 millió forintból – amelynek fele pályázati forrás – további gépeket, rönkhasítókat, hengerlőket, szárítóvezérlőt szereznek be. A magyar tulajdonú cég 15 éves, és mint azt Balogh Károly elmondta, alapításuk óta Közép-Európa legnagyobb koporsógyártójává nőtték ki magukat. Évente 13 ezer köbméter fát, főként nyárt és tölgyet dolgoznak fel, de már nőnek a saját telepítésű császárfák is, amelyek nyolc év alatt terebélyesednek öt emelet magasságúvá, s válhatnak a jövő hazai koporsógyártásának fontos alapanyagává – ismertette a szakember.


Jelenlegi 1,7 milliárdos árbevételük a mostani beruházások eredményeként 2020-ra meghaladhatja a kétmilliárd forintot. Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője kulcsfontosságúnak nevezte a mintegy 120 dolgozót foglalkoztató cég jelenlétét Nyíradonyban. A politikus elismerően szólt arról, hogy a 4.0 robotika bevezetése nem járt létszámcsökkentéssel, miután a fejlesztés eredményeként két műszakos termelést vezettek be az üzemben.

Kapcsolódó Cikkek