2019. február 23., szombat
Alfréd

Egyéb Nagykanizsa

Ne gyújtsa! Gyűjtse!

Nagyszabású kampányba kezdett a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A Ne gyújtsa! Gyűjtse! elnevezésű akció során a háztartási hulladék kezelésének problémáira, az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek megelőzésére hívják fel a szakemberek a figyelmet.

Mint Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Lokál Extrának elmondta, a lakás- és a kéménytüzek kialakulásában, továbbterjedésében évről évre közrejátszik a nem megfelelő tüzelés és fűtés.


– Sajnos előfordul, hogy a tüzelőberendezésbe a fa mellé műanyagpalackokat, csomagolóanyagokat, régi bútorlapokat, rongyokat tesznek, ez pedig a füstelvezetők állapotának rohamos romlását eredményezi, ami nemcsak kéménytüzek kialakulásához, hanem szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet – magyarázta Cseresznyés Dániel. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kazánokat, kályhákat, kandallókat kizárólag az előírt tüzelőanyaggal fűtsük, és a begyújtáshoz kerüljük a színes, magas festéktartalmú akciós katalógusok, magazinok használatát. A prospektusoknak a papírgyűjtőkben, a műanyagnak és a textilrongyoknak az erre kijelölt szelektív hulladéktárolókban van a helyük. Otthonunk tűzbiztonságát tovább növelhetjük füstérzékelők alkalmazásával, amelyek tűz esetén időben, átlagosan egy percen belül jeleznek. Segítségükkel a személyi sérülések és a jelentősebb anyagi károk is megelőzhetők.

A szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi mulasztásból keletkezik (Fotó: ZMKI)

A szóvivő leszögezte, a szabadtéri tűzesetek 99 százaléka Zala megyében is emberi mulasztásból keletkezik. Számos esetben a kerti hulladékok elégetésekor az emberek fölösleges tárgyaikat is tűzre dobják, és csak kevesen gondolnak arra, hogy az elégett műanyagok és más szintetikus anyagok nemcsak környezetszennyezőek, hanem rendkívüli mértékben egészségkárosítók is.


– Számos alkalommal volt már olyan tűzeset – szögezte le Cseresnyés Dániel –, amikor egy kisebb, a kerti munkálatok során meggyújtott tűz továbbterjedt, és végül az egész családi ház a tűz martalékává vált. Jövőnkért és környezetünk tisztaságáért tehát azt tanácsoljuk: a háztartásokban keletkező hulladékot ne gyújtsa, gyűjtse!

A kampány során a szakemberek arra akarják felhívni a figyelmet, hogy tudatossággal és odafigyeléssel emberi életek és vagyontárgyak menthetők meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.