EUR: 345,32 Ft
CHF: 320,81 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 18. rész – Az uszkárok

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal az Uszkárokért Uszkàrokèrt Állat és Természetvédelmi Egyesület mutatkozik be.

A fajtáról


Aki azt gondolja, hogy az uszkárnak elegáns külseje a legpozitívabb tulajdonsága, az bizony nagyot téved! Ezek az előkelő ebek rendkívüli intelligenciával vannak megáldva, emellett elképesztően ragaszkodóak gazdáikhoz. Ezen erényeknek köszönhetően az oktatásuk gyerekjáték: az uszkár nem vár a trenírozásra, egyszerűen figyel és tanul. Nem szabad elfeledkezni arról a tényről sem, hogy ezek a kutyák eredetileg vízivadászok voltak, így általában nagy a mozgásigényük. A szőrük egyáltalán nem hullik, ami hatalmas előnyt jelent, viszont rendszeresen kozmetikushoz kell járni vele, ahol a göndör tincseket fazonra rendezik. A puha, emberi hajhoz hasonló szerkezetű szőrzet ugyanis folyamatosan nő, és könnyen filcesedik. A színe lehet fehér, apricot (barack), red (vörös), barna, silver (szürke), fekete. Emellett ritka színváltozatok is ismertek, ilyen a harlekin (fekete – fehér foltos) és a phantom (fekete- cser rajzos). Mivel nincs aljszőrzete, csak lakásban tartható. Négy méretben létezik és ennek megfelelően a temperamentumuk is némiképp eltérő lehet.

Nem elfelejteni: az uszkár eredetileg vízivadász kutya /Fotó: Profimedia, Alamy

Toy és törpe uszkár


A toy 28 cm alatt, a törpe 28 és 35 cm közötti marmagassággal rendelkezik. Ezen méret képviselői, mint a legtöbb kistermetű eb, kissé izgágák, apró termetüket gyakran nagy természetükkel igyekeznek ellensúlyozni. Imádják a babusgatást és kellően okosak ahhoz, hogy egy család életének aktív és szórakoztató részesei legyenek. A kisméretű ebek minden előnyét élvezheti a gazdi, miközben kifejezetten értelmes nyégylábú társat mondhat magáénak. Kirándulásokra és kutyás sportokra is alkalmas, sőt szarvasgomba keresésre is használják őket.

A toy és törpeuszkár (képünkön) tökéletes családi kedvenc /Fotó: Profimedia, Alamy

Közép uszkár

Marmagassága 35 és 45 cm között van. Sokan ezt a méretet tartják a legideálisabbnak: kertben és lakásban is kényelmesen elfér, sőt autóban is könnyen helyet lehet neki szorítani. Természete pedig jóval nyugodtabb, kimértebb törpe fajtatársánál. Figyelmes és kedves társ, agresszióra szinte sohasem hajlamos, könnyen összeszoktatható gyerekkel vagy más háziállattal. Kifejezetten szívesen produkálja magát, jutalomfalatot sem vár el cserébe, csakis a gazdi dicsérő szavait. Imádja, ha simogatják, de kirándulások, vagy vizes bulik alkalmával is kiveszi a részét a mókából. Aki agility vagy más kutyás sportok űzéséhez keres négylábú partnert, ne keressen tovább, a közép uszkár ideális jelölt! Kellemes , hűséges, és kezelhető méretű kutya.

A középuszkár akár házőrzésre is alkalmas /Fotó: Facebook

Óriás uszkár

45 -62 cm közötti marmagasságával mindenképpen impozáns látványt nyújt, az XL méret dacára sem veszít könnyed, kecses eleganciájából. Végtelenül nyugodt és türelmes, ennek ellenére hazánkban nem tartozik a közkedvel uszkár változatok közé, nagyon keveset láthatunk belőlük az utcán.

Imponzáns szőrzetével az óriásuszkár felhívja magára a figyelmet /Fotó: Profimedia, Alamy

Örökbefogadás menete

Hazánkban az Uszkárokért Állat és Természetvédelmi Egyesület foglalkozik a fajta mentésével. A mentett evek családi környezetben nevelkednek, így az örökbeadók valóban alaposan ismerik a náluk állomásozón kutyusokat, emi nagy segítséget jelen a gazdijelölt számára is. A gazdikereső ebek fotója a Facebook oldalon és a honlapon található, ha valamelyik megtetszik, telefonon lehet érdeklődni felőle. Mivel a fajtamentők saját otthonukban gondozzák az állatokat, arra kérik az érdeklődőket, hogy hét közben, munkaidőben telefonáljanak, hiszen pihenőidőre mindenkinek szüksége van. A telefonos beszélgetés alkalmával a szervezet tagjai segítenek a valóban megfelelő társ kiválasztásában. Ha eddig eljutottak, akkor jöhet a személyes ismerkedés. Az Uszkárokért Állat és Természetvédelmi Egyesület munkatársa a leendő gazda otthonába, vagy egy előre megbeszélt helyre viszi a kiszemelt kutyust és megkezdődhet az ismerkedés. Kölcsönös szimpátia esetén létrejöhet az ideiglenes örökbefogadás, amelyet egy örökbeadási szerződés aláírásával lép életbe. Ekkor a kutya még a fajtamentők tulajdonában marad, és a fél évig minden rendben megy, akkor lehet átíratni a gazdi tulajdonába a kutyust és ezzel véglegesíteni az örökbefogadást. Nem csak a türelmi időn belül, hanem azon túl is bármikor lehetőség van arra, hogy a gazdi tanácsot kérjen a szervezettől a kutya nevelésével kapcsolatban. Ha pedig bármilyen okból még sem tudják tovább tartani a kutyát, az ebet az Uszkárokért Állat és Természetvédelmi Egyesület tulajdonába kell visszajuttatni.

Egy igazi uszkár mindenkivel kijön /Fotó: Facebook

Az örökbefogadás költségei

A kutyák egészségügyi ellátás után, oltva, féreghajtva, ivartalanítva, chippel kerülnek gazdához. Ehhez tízezer forint hozzájárulást kér a szervezet, és a házhoz szállítás benzinköltségét, de bármilyen adománynak nagyon örülnek. Anyagi segítség mellett kutyaeledelt, fekvőhelyeket, játékokat és ruhákat is szívesen fogadnak.

A fajtamentők elérhetőségei itt, vagy itt találja.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak – Kövessen minket a Facebookon!

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.