EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! Bemutatkoznak a fajtamentők – 19. rész – A yorkshire terrier

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását. Ezúttal az “Állat és Ember” Állatvédő Egyesület mutatkozik be.

A fajtáról


A yorkshire terrier hosszú évtizedek óta népszerű kutyafajta. Közkedveltségét vidám és okos természetének, valamint apró méretének köszönheti. Könnyedén tartható a lakásban, utazáskor akár egy hordozóban is elfér, így igazán nagyszerű négylábú társa lehet azoknak is, akik kisebb lakásban élnek. Apró termete ellenére vérbeli terrier: bátor és rettenthetetlen, könnyen tanítható és bármikor kapható egy kis mókára. Sajnos azonban éppen ezen tulajdonságai miatt esett áldozatául a szaporítóknak. Divat lett a yorkie kicsinyítése, az eredetileg 7 – 8 kilogrammos kutyából egyre gyakrabban “gyártottak” 2-3 kilósat vagy annál is kisebbet, aminek az lett a következménye, hogy ezeknek az amúgy remek ebeknek számtalan egészségügyi problémával kell megküzdeniük.

A legáltalánosabb hiba, hogy a yorkshire terriereket félre nevelik. Cuki ölebként tekintenek rájuk, elfeledkezve arról, hogy nagyon is karakán jellemük bizony következetes nevelést kíván. Ezzel a kutyával érdemes kutyaiskolába járni, sőt a kutyás sportokban is kifejezetten ügyesek.


A yorkshire terrier kifejezetten agilis fajta, imádja a kutyás sportokat

Fontos kérdés a szőrzet ápolása is: a yorkie szőre egyáltalán nem hullik, viszont folyamatosan nő, ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresk vendég legyen a kutyakozmetikusnál. A szeme is érzékeny, érdemes külön gondot fordítani a fogak rendszeres ápolására is.

A terrier vérmérséklet velejárója, hogy kis mérete ellenére általában nem kerüli a konfliktust más kutyákkal. Akár félelemből, akár bátorságból, de gyakran szembe száll más kutyákkal, bármekkorák legyenek azok. Ilyenkor a gazdinak résen kell lennie, mert ha a yorkie támadó fellépését egy méretes eb viszonozza, akkor a pici terriernek semmi esélye arra, hogy épségben megússza a támadást.

Mindent összevetve a yorkshire terrier nagyszerű társ lehet, ha megfelelően neveljük és gondozzuk.

Az örökbefogadás menete

Az “Állat és Ember” Állatvédő Egyesület gondozásában lévő kutyák zömében családoknál – az egyesület tagjainál – élnek, hiszen családba fognak kerülni, ennek a normáit kell ismerniük és alkalmazniuk, és panzióban élő ebek esetében is igyekeznek ezt a légkört kialakítani. A telephez viszonyítottan sokkal testközelebbi kapcsolatnak köszönhetően feltárhatók, és az esetek többségében korrigálhatók is a viselkedési problémák, rossz beidegződések. Emiatt telepet a jövőben sem terveznek létrehozni, s így értelemszerűen állataik több helyen szétszórva vannak, nem tekinthetők meg egyben, nincs nyitva tartási idő. Az adott befogadóval kell időbeosztást egyeztetni!

Képzés folyamats foglalkozást igányel, de rendkívül tanulékony Fotó: Profimedia, Alamy

A honlapon, a gazdikeresők között vannak olyan kutyák is, amelyeknek még nincs jellemzésük. Ők vagy nagyon újak még, s így nem ismerik egy jellemzés megírásához szükséges mélységig, vagy viselkedési probléma miatt rehabilitáció alatt állnak, esetleg olyan egészségügyi problémájuk van, amelynek kivizsgálása vagy gyógyítása még folyamatban van. Amíg egy, a szervezet gondozásában lévő állattal kapcsolatban kétséges, hogy jogos elvárásoknak meg tud-e felelni, nem hirdetik, s ezt a jellemzés hiánya jelzi.

A méretkülönbség nem nagyon érdekli, harcias kis jószág Fotó: Profimedia, Barcroft Media

Akinél tehát leírás látható, elvileg örökbe fogadható. Ha valaki már látogatja, természetesen elsőbbséget élvez, de erről rögtön jelentkezéskor tájékoztatják az örökbefogadó jelöltet. Első kapcsolat felvételkor egy kicsit hosszabb telefonbeszélgetésre kell számítani! Kölcsönösen meg kell tudnia ugyanis mindkét félnek, jó ötlet-e az adott állat adott családba kerülése. Hiába szimpatikus például az állatka, ha napi 9 órát kellene egyedül töltenie, ő viszont szeparációs stresszben szenved (pánikol, akár rombol is félelmében, ha egyedül marad), vagy 4 óránként kell gyógyszerezni, de nincs, aki ezt megtegye, esetleg kifejezetten gyilkolja a macskákat, márpedig van már a háznál cica. Kutyák az örökbefogadó családdal történő összeszoktatás után mennek csak látogatóba a potenciális örökbe fogadóhoz, ami azt jelenti, hogy legkevesebb 2 alkalommal kell a kutyát meglátogatni, annak saját környezetében, azaz az ideiglenes befogadó családnál vagy panzióban, ahol él. A gazdijelölt kérésére ezeknek a találkozásoknak a száma sokkal több is lehet. Ez a leendő gazdi érdekeit szolgálja, így ugyanis annyi alkalom áll a rendelkezésre az ismerkedésre, amennyinek szükségét érzi mindkét fél. Az állat jelleme, szokásai és viselkedése közvetlenül megtapasztalható, mint ahogy az is, hogy mindez beilleszkedik-e a család ritmusába, napi rutinjába. Mindezt az örökbefogadó saját tapasztalatok alapján tudja így eldönteni.

Fotó: “Állat és Ember” Állatvédő Egyesület

Ideális esetben a harmadik találkozáskor a fajtamentők mennek látogatóba a gazdijelölthöz. Ha ezen alkalommal is mindenki mindennel elégedett, akkor az, örökbefogadási szerződés aláírását követően, ott marad a kutyus. Ha bármilyen okból – vagy ha bármelyik oldal szükségesnek érzi –, folytatják az összeszoktatást. A kutyát minden esetben a fajtamentők költöztetetik.

Így a gonodos összeszoktatásnak köszönhetően már az első naptól “élvezhető” családtag, megszűnik a stressz, és nem áll fenn az a gyakori veszély, hogy a kutya az örökbefogadást követő napokban megszökik.

Az új gazdi a kutya teljes egészségügyi anyagát megkapja, így az összes korábbi, jelenlegi – vagy ha megjósolható várható – egészségügyi problémájáról tud, nem érik meglepetések, sőt: már a döntés meghozatalánál számításba tudja venni, mit tud – és akar – vállalni.

Fotó: “Állat és Ember” Állatvédő Egyesület

A teljes körű kivizsgálás (belgyógyászati vizsgálat, labor teljes rutin, különböző betegségekre illetve parazitákra történő szűrések, szükség esetén szakorvosi vizsgálatok, korrekciós műtétek elvégzése) jelentős megtakarítást is jelent az örökbefogadó számára. Az “Állat és Ember” Állatvédő Egyesület minden esetben kéri, hogy örökbefogadás előtt a gazdijelölt a kiszemelt ebről érdeklődjön az egyesület állatorvosánál.

A döntést sohasem siettetik. Egy a fontos ugyanis: akár igen, akár nem de jó döntés szülessen. Ez az állat, a leendő gazdi, és az egyesület érdeke.

Az összeszoktatás ellenére előfordulhat, hogy közös életet elején akadnak majd nehezebb pillanatok, mind a kutyusnak, mind a gazdinak.

A kutyák általában nem kis traumákon, megrázkódtatásokon és csalódásokon mentek keresztül: legtöbbjük életében először az egyesületnél kapott jó szót, tisztességes ételt, meleg vackot. A gazdinak ezért türelmesnek kell lennie és minden körülmények között szeretettel kell fordulnia a kis jövevény felé.

Az “Állat és Ember” Állatvédő Egyesület tapasztalataival a kezdeti nehézségeken – ha vannak – telefonos tanácsokkal tud segíteni.

Az örökbefogadás költségei

“Állat és Ember” Állatvédő Egyesület egészségügyileg ellátott, oltott, ivartalanított, parazitamentesített és chippel ellátott kutyákat ad örökbe. Bár ennek a költségei minden esetben minimum 50 ezer forintra rúgnak, 12 ezer hozzájárulás kötelező örökbefogadáskor.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak – Kövessen minket a Facebookon!

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.