EUR: 332,35 Ft
CHF: 303,19 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Szolnok

Négymilliárdot kap a színház felújításra

Eredetileg most szeptemberben kezdődött volna a Szigligeti Színház felújítása, de a csúszás miatt a megszokott helyén indult el az őszi évad. A munkálatok végül jövő nyáron kezdődiknek, a Magyar Közlönyben pedig már meg is jelent a költségvetésről szóló határozat, miszerint a kormány összesen csaknem négymilliárd forint támogatást nyújt a színház felújítására – egymilliárdot 2019-ben, hárommilliárdot 2020-ban.

A felújítás során a színház épülete teljesen megújul: átalakítják az épületszerkezetet, a forgószínpadot, a kiszolgálóhelyiségeket, valamint felújítják az akusztikai és fénytechnológiai elemeket. Nagy szükség is van rá, hiszen utoljára 1991-ben újították fel a színházat, az azóta eltelt csaknem három évtized alatt pedig az épület, a gépészet, az elektromosság és a színpadtechnika is elavult műszakilag, ami sok nehézséget okozott a társulatnak. A színpad fölötti ponthúzórendszer megbízhatatlanná és veszélyessé vált, a forgószínpad hiánya lassítja a munkát, a 26 éves fény- és hangtechnika annyira elavult, hogy gyakran már nem lehet hozzájuk megfelelő alkatrészeket venni, a vízvezeték-, csatorna- és fűtésrendszer karbantartása rendkívül költséges, a villamos vezetékek elöregedtek és már nem felelnek meg a korszerű berendezések elvárásainak. A tető is egyre gyakrabban beázik, a szellőzés sincs megoldva és rendkívül zajos, a nyílászárók pedig nem szigetelnek megfelelően. Mindezek mellett a színészek öltözői is hagynak némi kívánnivalót maguk után. Bár a közönség számára ezek a problémák nem feltűnőek, a renoválás után biztosan észreveszik a különbséget.


A felújítás végeztével egy olyan korszerű színházi épületbe léphetnek be a színészek, az ott dolgozók és a vendégek, amely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik, kiszolgálja az igényeket, és méltó lesz az ott zajló művészi munkához.

Utoljára 1991-ben újult meg a Szigligeti

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.