EUR: 316,98 Ft
CHF: 279,32 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Szolnok

Négymilliárdot kap a színház felújításra

Eredetileg most szeptemberben kezdődött volna a Szigligeti Színház felújítása, de a csúszás miatt a megszokott helyén indult el az őszi évad. A munkálatok végül jövő nyáron kezdődiknek, a Magyar Közlönyben pedig már meg is jelent a költségvetésről szóló határozat, miszerint a kormány összesen csaknem négymilliárd forint támogatást nyújt a színház felújítására – egymilliárdot 2019-ben, hárommilliárdot 2020-ban.

A felújítás során a színház épülete teljesen megújul: átalakítják az épületszerkezetet, a forgószínpadot, a kiszolgálóhelyiségeket, valamint felújítják az akusztikai és fénytechnológiai elemeket. Nagy szükség is van rá, hiszen utoljára 1991-ben újították fel a színházat, az azóta eltelt csaknem három évtized alatt pedig az épület, a gépészet, az elektromosság és a színpadtechnika is elavult műszakilag, ami sok nehézséget okozott a társulatnak. A színpad fölötti ponthúzórendszer megbízhatatlanná és veszélyessé vált, a forgószínpad hiánya lassítja a munkát, a 26 éves fény- és hangtechnika annyira elavult, hogy gyakran már nem lehet hozzájuk megfelelő alkatrészeket venni, a vízvezeték-, csatorna- és fűtésrendszer karbantartása rendkívül költséges, a villamos vezetékek elöregedtek és már nem felelnek meg a korszerű berendezések elvárásainak. A tető is egyre gyakrabban beázik, a szellőzés sincs megoldva és rendkívül zajos, a nyílászárók pedig nem szigetelnek megfelelően. Mindezek mellett a színészek öltözői is hagynak némi kívánnivalót maguk után. Bár a közönség számára ezek a problémák nem feltűnőek, a renoválás után biztosan észreveszik a különbséget.


A felújítás végeztével egy olyan korszerű színházi épületbe léphetnek be a színészek, az ott dolgozók és a vendégek, amely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik, kiszolgálja az igényeket, és méltó lesz az ott zajló művészi munkához.

Utoljára 1991-ben újult meg a Szigligeti

Kapcsolódó Cikkek