EUR: 322,34 Ft
CHF: 282,79 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

Németh Zsolt: Felbecsülhetetlen érték a magyar-bolgár barátság

Egyedülálló barátság köti össze Magyarországot és Bulgáriát, ez felbecsülhetetlen érték a diplomáciában, amelyre fel lehet építeni a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, az Országházban.

Németh Zsolt a magyar-bolgár barátság napján találkozott Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettessel, és a megbeszélésüket követően tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország a Sargentini-jelentés elfogadásakor is támaszkodhatott a bolgár képviselők támogatására, és az európai politikai vitákban Bulgária mindig is segítőkész volt Magyarországgal.


A politikus emlékeztetett: október 19-én már harmadik alkalommal ünnepelik a magyar-bolgár barátság napját, és ez “ritka kincs”, hiszen Magyarország csak két nemzettel ünnepel ilyen napot.

Úgy vélte, a magyar-bolgár barátságban fontos tényezőnek számítanak a magyarországi bolgárok. Ez a közösség komoly intézményrendszerrel bír, és “sajátos színfolt a magyarországi nemzetiségek palettáján” – fogalmazott. Hozzátette: a magyarországi bolgárok a rendszerváltozás óta a magyar közéletben is fontos szerepet játszanak.


Megjegyezte: mindkét ország célja, hogy a magyarországi bolgárok közössége összekötő kapocs legyen a két nemzet között.

Németh Zsolt kitért rá: az elmúlt időben komoly fejlődést értek el a kétoldalú kapcsolatok építésében, újraindult a légi összeköttetés két ország között, és jelentősek a magyar befektetések Bulgáriában.

Valeri Szimeonov hangsúlyozta: a magyar kormány következetesen védi álláspontját az EU-ban, amivel jó példát mutat arra, hogyan kell küzdeni a nemzeti érdekekért és a szuverenitásért, valamint arra, miként kell harcolni a neoliberalizmussal Európa-szerte.

Kifejtette: fontos cél a magyar-bolgár barátság további megerősítése. E kapcsolat azért is jelentős, mert a bolgár parlamentben csak egy nemzettel ünneplik meg a barátságukat egy emléknappal – magyarázta. Hozzátette: a 2016-tól megtartott emléknap hatékonyan segíti a két nemzet barátságának fejlődését.

A bolgár politikus köszönetet mondott, amiért Magyarország minden segítséget megad és anyagilag is támogatja a magyarországi bolgár közösséget.

Mint mondta, remélhetőleg a kétoldalú gazdasági kapcsolatok is szorosabbá válnak a jövőben, továbbá a két ország együttműködése megerősödik az európai ügyeket illetően is.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amikor a magyarországi bolgárok ősei ide vándoroltak, kivívták a magyarok tiszteletét és bizalmát, és ezt a mai napig sikerült megtartaniuk. Nagy elismerést jelent, hogy 2014 óta az Országgyűlésben is képviselhetik az érdekeiket – mutatott rá.

A szószóló üdvözölte, hogy a kormány megemelte a támogatását, hiszen ennek köszönhetően is ápolhatják a hagyományaikat.

A magyar és a bolgár parlament 2016 szeptemberében nyilvánította október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjává, erre a napra esik Csodatévő Rilai Szent János ünnepnapja, aki az ortodox egyház szentje és Bulgária védőszentje.

Kapcsolódó Cikkek

 • Óriásit megy a hazai GDP

  Óriásit megy a hazai GDP

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naptárhatással kiigazított adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 • Hazudni tanít migránsokat a sorosista NGO – Videó!

  Hazudni tanít migránsokat a sorosista NGO – Videó!

  Rejtett kamerás felvételen mesélte el egy kanadai dokumentumfilmesnek Ariel Ricker, az Olaszországban Soros pénzéből migránsokat simogató Advocates Abroad vezetője, hogyan tanítják meg hazudni és szerepet játszani az oda érkező migránsokat, akik az így szerzett tudással képesek átverni az EU határellenőrző rendszerét.

 • Staudt ügyében is nyomoz a NAV

  Staudt ügyében is nyomoz a NAV

  A Nemzeti- Adó és Vámhivatal az ügyészség utasítására már Magyarországon is nyomozást rendelt el abban az ügyben, melynek a feljelentés szerint Staudt Gábor az egyik elkövetője.