2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb VIII.kerület

Nevess egyedül! – Egyszülős Központ nyílt a nyolcban

A jó példa ragadós, ezt a világszinten egyedülálló nyolcadik kerületi Egyszülős Központ példája is mutatja. Az alig néhány emberből álló önkéntes csoport tizenegy évig dolgozott a gyereküket egyedül nevelő szülőkért. Tavaly állami támogatásból létrehoztak egy központot, mostanra pedig már több vidéki nagyvárosban is alakultak hasonló klubok és csoportok.

Májusban Egyszülős Központ nyílt a nyolcadik kerületi Üllői úton. A központ az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványnak ad végre, tizenegy évnyi önkéntes munka után helyet. A világon egyedülálló létesítmény ez, sehol nincs olyan komplexum, ahol klub, játszóház, alapítvány, korrepetálás, táboroztatás és kávézó is várja azokat, akik egyedül nevelnek gyereket. Ráadásul a programok, szolgáltatások a kávézó termékeinek kivételével ingyenesek, a nemrégiben indult Hahota Klubot is beleértve. Mindennek megálmodója Nagy Anna, aki maga is egyedül maradt egy kisgyerekkel, ekkor szembesült azzal, milyen sokakat érint az elszigetelődés, a magány és a források hiánya.


– Kapaszkodót kerestem, és nem találtam, ellenben rájöttem, hogy több száz ezer család van ilyen helyzetben. Döbbenetes adat volt ez, mert akkoriban még nem volt ennyire gyakori a közbeszédben a válás, az egyszülős családmodell. 2005-ben, már az alapítvány létrehozásakor tudtam, hogy kell egy közös tér. Mióta létrejött, nagyságrendekkel több embernek tudunk segíteni, és minőségi változást is jelent, hiszen nem telefonon vagy kávézókban találkozunk, hanem ide be lehet jönni. Úgy alakítottuk a teret, hogy megmutassa, mit gondolunk mi az egyszülős létről. Mert egyedül gyereket nevelni minőségi, emberfeletti munka, tiszteletre méltó, amikor valaki éveken keresztül két ember helyett dolgozik – mesélt az indulásról és az eredményekről Nagy Anna.

Közben sorra érkeznek a kollégák, közülük Szőke Katalin ült le velünk beszélgetni, aki az operatív ügyekért és az üzletfejlesztésért felelős. Az ő ötlete volt, hogy a központban működő szolgáltatásokat inkubációs vállalkozások végezzék, amelyek így belekóstolhatnak az üzleti életbe, és kisebb rizikóval szerezhetnek tapasztalatot. Ezeket szintén a félmilliárdos állami támogatásból finanszírozzák, azonban remélhetőleg jövőre már profitábilissá válnak.


– A legizgalmasabb, legnagyobb kihívást jelentő feladat az volt, amikor elkezdtük ezt a központot fizikai értelemben is tervezni. Tavaly január óta dolgozom Annával, és onnan kezdve, hogy milyen funkciókat szeretnénk az épületbe, egészen odáig, hogy pontosan melyik legyen az az ingatlan, mindent együtt találtunk ki – mesélte a Lokálnak Katalin, aki maga is volt elvált szülő, két gyermeket nevelt, mára pedig már nagymama.

– Nagyon fontos, hogy értelmes és hasznos dolgot csináljak, hogy segítsek, és ez a korral egyre erősödött bennem. Fontosabb ez, mint az üzleti siker vagy a karrier, amik egyébként rengeteg tapasztalatot jelentenek. Ezeket tudtam hasznosítani, amikor kialakítottuk ezt a központot – magyarázta Szőke Katalin, aki azt is elmondta, hogy terveik között szerepel a terjeszkedés, ám úgy tűnik, hogy a szervezet önjáróvá vált, hiszen mostanra több vidéki nagyvárosban is alakultak hatásukra egyszülős klubok.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.