EUR: 354,38 Ft
CHF: 335,89 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb Ózd

Nincs gáz a hangonyi polgármesteri hivatalban

Mai árakon számítva közel egymillió forinttal csökken éves szinten a községháza fűtésszámlája, hasznosítják a kendertermesztés hulladékát, és a savanyítóüzem létrehozásának előkészületei is folyamatban vannak.

Fotó: Lokál
Nagyra nőtt a hangonyi kender szára, lesz tüzelő

Befejeződött Hangony községben A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése elnevezésű pályázat kivitelezése, és a műszaki átadása is megtörtént. Sokéves terv valósult meg ezzel a községben, hiszen a ma már egyházi fenntartásban működő általános iskolát faaprítékos kazánnal fűtik, és a rendszert egykor úgy tervezték, hogy kapacitásánál fogva a hivatal energiaellátásának biztosítására is alkalmas legyen. Az önkormányzat sokáig kereste erre a megoldásra a lehetőséget, ami egy 59,36 millió forint összegű pályázat révén a közelmúltban érkezett meg. Része volt még a projektnek egy napkollektor felszerelése, valamint a tető és a külső falak hőtechnikai szigetelése. A beruházás befejezése után megtörtént a műszaki átvétel és a próbaüzem, így Kovács Szilárd polgármester örömmel újságolta, hogy az eddig jelentős gázszámlát elfelejthetik, hiszen mostantól biomasszával oldják meg a hivatal fűtését. A napkollektor közel száz százalékban kielégíti az áramigényüket, ami tovább javítja büdzséjük helyzetét. Mivel ráálltak a kendertermesztésre, a növény helyi feldolgozását is elhatározták. A magot egyelőre felvásárló viszi el, de később sajtolni szeretnék, a kenderszár pedig jelentős energiaforrásként ott marad. Ennek hasznosítására is nyertek pályázatot, brikettálóüzemet építenek 20 millió forintból, és már a kivitelező kiválasztása is megtörtént. A gyártó gép pár héten belül Hangonyba érkezik, és hozzávetőleg akkor kezdődik a növény betakarítása. Így az idei kenderszár már brikett formájában a kazánban kerül hasznosításra. Ennek van egy másik vetülete is, mert Hangony községben elég sok család jogosult szociális tűzifára. Tavaly nagy volt a tüzelőhiány, és legközelebb Nagyvisnyóról tudtak beszerezni 240 köbméter tüzelőt, emiatt a fuvarköltség egymillió forint körül volt. A brikettáló viszont fel tudja dolgozni a növényi eredetű erdei hulladékot is, a kész brikettel pedig szükség esetén családi házakat is lehet fűteni.


Fotó: Lokál
Energiatakarékos megoldások csökkentik a kiadást

Lapunkban többször tettünk említést az uborkaprojektről, amely ágazat ebben az évben a tavalyi eredményeket is felülmúlta. Az idén mintegy nyolc tonnával többet takarítottak be, így nagyobb nyereséget könyvelhetnek el a végelszámolásnál. A jövő évi termés egy része viszont már helyi savanyítóüzemben végezheti, aminek elindult az engedélyeztetési folyamata.

Kapcsolódó Cikkek