2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb Székesfehérvár

Nyakunkon a szép, új jövő

Digitális világ, robotika, ma és holnap

Fotó: szekesfehervar.hu

Elismerték a digitális gazdaság és oktatás legkiválóbbjait. A Digitális Oktatás Nagykövete címet dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár polgármesterének ítélték oda.


Számukra a jelen egyben a jövőjük is Fotó: Alba Innovár

Ugye, nem e-mailben vette át a kitüntetést?

– Nem, sőt az értesítést sem chaten, hanem élőszóban kaptam meg. Személy szerint én vehettem át a kitüntetést, de a városban nagyon sokakat megillet ez. Az Alba Innovár Digitális Élményközpontért kapta a város, azért a kezdeményezésért, hogy az Alba Innovár nemcsak az országban, hanem európai szinten is egyedülállóként, az elsők között jött létre. Túl vagyunk az első tanéven, több mint ötezer diákkal ismertettük meg azokat a digitális technológiákat, amely számukra nemcsak a jövő, hanem az élet, amibe belenőnek. Ezzel közösen megtettük az első lépéseket afelé, hogy Fehérvár a XXI. század digitális városa legyen. Ezt ismerték el e rangos, számomra megtisztelő díjjal.


Mondhatnánk, az Alba Innovár a kirakat. Sok iskola vár még digitalizálásra, bár e téren is jól áll a város, ugye?

– Igen, és a szándék is ez volt. De ilyen központot ma még nem lehet minden iskolában létrehozni, mert olyan humanoid robotok, amelyek az Innovárban már vannak, Európa-szerte is csak kevés helyen találhatóak. Ebben az értelemben ez tényleg olyan kirakat, ami már megvalósult. A cél az, hogy ebben a kirakatban a fiatalok lássák a jövőjüket, hiszen az ő jövőjük már elképzelhetetlen lesz digitális tudás nélkül. Az Alba Innovár 250 millió forintos beruházást jelentett, de az ötezer diák példája megmutatta, érdemes a pályaorientáció előtt állókat ide elhozni. De ehhez hozzá kell kapcsolni a felnőttoktatást, a pedagógusok képzését, a munkaerőpiacon dolgozókat, hogy lássák, a ma korszerű tudásuk öt, tíz év múlva elavulttá válik, ha nem fejlesztik azt. Természetesen az Innovárt is folyamatosan fejlesztenünk kell! Ezért az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán még az idén átadásra kerül a robotika tanszék, a robotika labor, amely segít elsajátítani a szükséges tudást. És ez nem csupán a jövőnek, hanem a mának is szól.

Egy emberi kérdés: a robotoké a jövő. A robot az ész, de hol van az érzelem? Mert a munkához, az élethez az is kell…

– Egyetértek. De! Az a robot, ami nálunk van, az Japánban egészségügyi és szociális intézményekben a nővérek mellett dolgozik, olyan munkát lát el, amihez a mesterséges intelligencia is szükséges. Nem váltja ki a szerető és gondoskodó nővért, vagy családtagot, de tudja segíteni őket a munkájukban. Emberi reakció, hogy félünk a változástól, mert nem tudjuk, ez miként fogja majd átalakítani a társadalmi kérdéseket. Ezért is hoztunk létre egy olyan kutató céget, amely ennek a társadalmi hatásait vizsgálja. Azt, hogy tíz, tizenöt év múlva milyen munkakörök lehetnek, milyen ismeretek kellenek azok ellátásához, ebből mit válthatnak ki a robotok, és mit nem.  Kötelességünk az embereket felkészíteni a változásokra, és ki kell gondolnunk, hogy fog működni Székesfehérvár ennyi idő múlva. Az emberi kapcsolatoknak nagyobb jelentősége lesz, mint ma. Nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk azzal, hogy ez a technológia itt van, mert ez a valóság. De ne feledjük, harminc, negyven évvel ezelőtt még a távirányítós televízió is furcsán új volt…

Jó, de a kérdés még mindig az, mi lesz az emberrel? A precíz robottal felveheti a versenyt a halandó, hibázó ember?

– A gép is hibázik, elromolhat. Az összetett emberi gondolkodást a robot egy ideig még nem válthatja ki. Át kell alakítani az oktatást, fel kell készíteni az embereket arra, hogy az új technológiának milyen kockázatai lehetnek. A felvetés jogos, de ne feledjük, jelenleg nagy munkaerőhiány van, ami az iparban digitális forradalmat hozhat. A robot jön, kikerülhetetlen, a feladatunk az, hogy az embereknek tíz, tizenöt év múlva tudjunk alternatívákat adni. De az egyes embernek, a ma diákjának is megvan a felelőssége a felkészülést illetően. Az ipari forradalom óta mindig megvannak a félelmeink, de ezt fejlődésnek hívják. Mert a szép, új jövő már itt van a nyakunkon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.