EUR: 332,36 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb XIV.kerület

Októberben nyílik a megújult Szépművészeti Múzeum

Több mint három évig tartó felújítást követően október végén nyit újra a Szépművészeti Múzeum, amely az új állandó tárlatok és az újjászületett Román Csarnok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamaratárlattal várja a közönséget.

Évtizedekig zárva volt a romos állapotban lévő Román Csarnok kapuja, miközben a látogatók csak álmodozhattak arról, milyen lehetett a Szépművészeti Múzeum egyik legszebb terme. Baán László főigazgató most elmondta, hogy a  Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román Csarnok újult meg, hanem több mint 14 ezer négyzetméteren az épület csaknem 40 százaléka is. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtési rendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.


Évekig zárva volt a most restaurált Román Csarnok (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapja vissza eredeti funkcióját. A Michelangelo teremben például a könyvelés dolgozott évtizedekig, most azonban kiszabadították a begalériázott, gyönyörű reneszánsz kazettás dongaboltozatot és kiállítóteret alakítottak ki. Ott kap majd helyet az újranyíló múzeum első időszaki kiállítása, amely Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, bemutatva a reneszánsz olasz mester lovas szobrát és az azzal kapcsolatos friss kutatási eredményeket, valamint tíz Leonardo-rajzot is.

Baán László hangsúlyozta, hogy megújulnak az állandó kiállítások is: több évtizedes távollét után visszatér a magyar művészeti anyag, így az intézmény az egyiptomi és a görög-római művészettől a XVIII. század végéig egységben mutatja be az egyetemes és a magyar művészet fejlődését.


A festmények már a raktárban várják, hogy a helyükre kerüljenek (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Az egyiptomi és a görög-római gyűjtemények új helyet kapnak a mélyföldszinten, ahol immár XXI. századi körülmények fogadják a közönséget: jelentősen megnövelték például a ruhatár kapacitását, az eddigi büfé helyett pedig 140 fős éttermet és kávézót alakítottak ki, amely megnyitható a Hősök tere felé is.

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a Szépművészeti Múzeum  csarnoka is
(MTI Fotó: Kovács Tamás)

Mányi István főépítész elmondta: a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi teret nyertek. A Román Csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktár létesült, új helyre került a gépészet, és új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.
Baán László közölte: a látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.