EUR: 328,92 Ft
CHF: 299,41 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Szekszárd

Online tárgyalások lesznek a jövőben

Október 16-án a Szekszárdi Törvényszéken „A Via Video 1. – A XXI. századi tárgyalótermek kialakítása projekt” keretében távmeghallgatásról tartottak oktatást és nyilvános sajtótájékoztatót. A megjelenteket dr. Farkas László, a Szekszárdi Törvényszék elnökhelyettese köszöntötte, majd Jéri Tamás bv. alezredes, a Tolna Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézet parancsnoka tartott rövid ismertetőt a rendszer kiépítésének okairól.

Dr. Farkas László, a Szekszárdi Törvényszék elnökhelyettese (jobbra) köszöntötte a jelenlévőket Fotó: Nagy Nándor

– A büntetés-végrehajtás nagy örömmel fogadta a jogalkotó azon szándékát és akaratát, hogy korunk technológiai vívmányait kihasználva a bírósági termekhez virtuálisan hozzákapcsolja a büntetés-végrehajtás erre kijelölt helyiségét, tulajdonképpen a tárgyalóterem kiegészítéseként. Bizonyára kevesen tudják, hogy napjaink előállításához a büntetés-végrehajtás komoly erőket mozgósít, hisz a fogvatartottakat akár távoli büntetés-végrehajtási intézetből, több száz kilométerről kell annak a bíróságnak a közelében levő börtönbe szállítani, amelyik majd az előállítást végrehajtja. Tudvalevő, hogy a büntetés-végrehajtás legnagyobb kockázatvállalása az, amikor a fogvatartott az intézet falain kívül tartózkodik és minden bírósági tárgyalás ebbe a körbe tartozik. Az előállítás során a jelentős kockázatvállalás mellett biztosítanunk kell a fogvatartott szabályos őrzését, és atrocitásoktól mentesen, a testi épsége megőrzésével kell a fogvatartottat a tárgyalóterembe, a kitűzött időpontra előállítani – részletezte Jéri Tamás.


A tárgyalótermekben lévő kivetítőkön és kamerákon keresztül lehetséges lesz majd a távmeghallgatás is Fotó: Nagy Nándor

Hozzátette, az újonnan bevezetett jogintézmény jó lehetőséget ad arra, hogy mind a kockázatvállalás, mind a ráfordítás terén jelentős megtakarításokat érjenek el. Ezentúl a börtön falain belül tudják megvalósítani a tárgyaláshoz szükséges feltételeket és virtuálisan bekapcsolódni a bírósági tárgyalásba.

A törvényszék elnökhelyettese tájékoztatást adott a VIKI projekt keretében a bíróságokon 2018 októberéig kialakított 72 távmeghallgatási végpontról, a rendszer működéséről és jogi hátteréről, valamint annak számos előnyéről, így kiemelte, hogy a biztonságosan kiépített rendszer segítségével a tárgyalóteremben jelen nem lévőket is meg lehet majd hallgatni, mellyel időt és pénzt lehet megtakarítani. Tolna megyében eddig három végpontot alakítottak ki, melyek közül egy a törvényszéken, kettő pedig a Szekszárdi Járásbíróságon van, a távoli cél minden bíróságon legalább egy ilyen modern tárgyalóterem kiépítése – adta hírül közleményében a Szekszárdi Törvényszék.


Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.